Grație și Forță » Călătoria Inimii Skip to content

Grație și Forță

Elena Francisc-Țurcanu

9 octombrie 2022

Cancerul, o boală care ne terifiază, ne amuțește! Ai observat ce simți când rostești acest cuvânt? Ori când cineva drag și apropiat ori chiar tu însuți, primește acest diagnostic, întregul sens al vieții pare pierdut definitiv, deturnat și totul capătă semnificația unei sentințe implacabile. În spatele acestei boli, se înalță moartea.  Pentru majoritatea oamenilor există convingerea intimă că aceasta este nevindecabilă.

Gânduri, credințe, tabu-uri ce generează același răspuns în realitatea cotidiană! Te-ai întrebat vreodată ce vârtej de emoții, ce furtuni amețitoare răvășesc ființa celui  care a primit o astfel de sentință? Dar în omul  care îi este alături? Sunt puțini cei care cu adevărat reușesc să păstreze centrarea, singura atitudine ce poate aduce la lumină o cale reală de schimbare radicală!

Câți cunoaștem că gândurile și credințele noastre  fixe, imuabile, ne conduc spre auto-confirmare a acestora? Cum ar fi să am încredere într-un fel nou de a crede?

Boala este mult prea ușor văzută ca o pedeapsă, ca o ispășire a vreunui păcat ori greșeală, în orice caz o faptă rea pe care am comis-o cândva. Am ajuns să acceptăm tot ce ni se întâmplă la nivelul suferinței prin boală ca ceva ce merităm!

Ken Wilber, în cartea Grație și Forță, ne poartă dincolo de tristețe și moarte, pentru a descoperi Grația si Forța personajului principal, Treya Wilber, bolnavă de cancer de sân. Povestea lui Treya Wilber inspiră cititorii la trăire în iubire, acceptare și compasiune, în conștiență, a Vieții.

Este o poveste de dragoste profund transformatoare care deși vorbește despre moarte, este un apel la a ne trăi deplin viața.

“Când vorbesc cu o persoană diagnosticată de curând cu cancer, care a avut o recidivă, sau care este din ce în ce mai obosită după ani de zile de luptă cu boala, îmi aduc aminte că nu trebuie să-i ofer idei concrete sau sfaturi care să-i fie de ajutor. A asculta înseamnă a ajuta. A asculta înseamnă a oferi. Încerc să fiu accesibilă din punct de vedere emoțional, să-mi depășesc propria teamă și să întind o mână, să mențin un contact uman.

Cred că există multe lucruri înspăimântătoare de care putem râde împreună, o dată ce am cunoscut adevărata teamă. Încerc să evit tentația de a defini imperative pentru alții, chiar dacă e vorba de imperative precum: luptă-te pentru viața ta, încearcă să te schimbi, sau mori cât încă ești conștient. Încerc să nu-i împing pe oameni în direcțiile pe care le-am ales eu sau despre care cred că le-aș alege pentru mine. Încerc să nu-mi uit propria teamă că s-ar putea ca într-o zi să mă trezesc în situația lor.

Trebuie să învăț în mod constant cum să-mi fac prieteni printre cei bolnavi, și să nu văd acest lucru ca pe un eșec. Încerc să-mi folosesc propriile nereușite, slăbiciuni și boli pentru a-mi dezvolta sentimentul de compasiune față de alții și față de mine, în vreme ce îmi reamintesc să nu iau lucrurile serioase prea în serios. Încerc să rămân conștientă de oportunitățile care există pentru o vindecare psihologică și spirituală în mijlocul durerii și suferinței foarte reale care cere compasiune.” Grație și Forță – Ken Wilber

Sănătatea nu este doar o chestiune a trupului, ci a unei entități întregi care cuprinde și sufletul. Felul în care ne raportăm la boală, fie a noastră ori a celor dragi din preajma noastră poate schimba radical calitatea vieții. Ne întrebăm cu adevărat în situații de teamă profundă pentru propria viață ori a celor apropiați Ce fel de ajutor ajută cu adevărat?

Cu adevărat, ajută o nouă abordare printr-un fel proaspăt de a privi cancerul! Mai mult decât orice ne deschide calea unei adânci compasiuni față de noi înșine, față de  cei aflați în suferințe, o capitulare prin iubire. Este gestul adânc și suprem al predării în fața unei fragilități intrinseci dincolo de cuvinte, a condiției umane. Când îmi permit a primi simțirea întregii suferințe, prin vulnerabilitatea ce o conferă boala, inima se trezește cu Puterea ei iubitoare de a străpunge platoșa rigidității cu care ne-am înfășurat. Atunci în acel moment adânc de sângerare, un salt lăuntric se petrece.

Pot să privesc lucrurile „rele” care mi se întâmplă nu ca pe o pedeapsă pentru acțiunile mele din trecut, ci ca pe o șansă de a mă împăca cu trecutul meu, de a porni de la zero, de a „încheia socotelile” cu trecutul. E o abordare care mă ajută să mă concentrez asupra rezolvării situației din prezent.

Grație și Forță este o poveste de iubire care reprezintă natura eroică și tragică a Umanității, luptându-se cu densitatea materiei și a trupului în căutarea Spiritului, o căutare plină de lumină dar și de suferință pe care Umanitatea și-o asumă atunci când vine pe acest pământ, în perfectă cunoștință de cauză. Este o carte ce radiază o energie sublimă al cărei mesaj este exprimat perfect în acest citat: “Cu cât mă tem mai mult de moarte, cu atât mă tem mai mult de viață și trăiesc mai puțin. Pentru că nu mai pot ignora moartea, acord mai multa atenție vieții.”

Grație și Forță este o carte indispensabilă celor implicați în domeniile vindecării ca și a celor aflați în procese de transformare interioară.

Călătoria Inimii & Cărțile Maestrului Interior lansează această Invitație!

Implică-te chiar Acum și susține această campanie, al cărei scop este conștientizarea unei noi abordări a bolii, a morții și a vieții și punerea la dispoziția cât mai multor oameni a informației conținută de această carte.

Campania lunii octombrie pentru prevenția cancerului de sân, susține viața și se completează cu cărțile:

Anticancer – David Servan – Schreiber și HEAL – Kelly Noonan Gores, al cărei scop este conștientizarea rădăcinilor suferinței pe de-o parte, pe de-altă parte împărtășirea mijloacelor reunite sub numele VINDECARE.

Alătură-te. O poți face în mai multe feluri:

  • cumpără cărțile pentru tine și pentru cei care au nevoie de ele.
  • împărtășește și răspândește informația despre această Campanie.

Împreună e mai ușor

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii