Banii sunt un subiect atât de disputat în lumea în care trăim. Toți avem păreri diferite despre bani. Avem concepții și credințe diferite, avem tipare de gândire diferite, în ceea ce privește subiectul „bani”. Cele mai multe sunt negative. În lumea în care trăim, cel mai mult ne stresăm din cauza banilor. Un subiect care ne preocupă mult prea mult. De fapt, dacă ne uităm la bani din perspectiva legii atracției și din perspectiva vibrației, conceptul de bani este doar o iluzie. La fel ca orice altceva, din această perspectivă, a legii atracției, dacă vrem cu adevărat banii, îi putem avea. Din păcate, însă, de-a lungul copilăriei, am fost învățați numai lucruri negative despre bani: „banii nu aduc fericirea”, „banii sunt murdari”, „banii nu te fac un om spiritual”, „banii te înrobesc”. Iată ce am învățat despre bani. …
Nu știu cum a fost la tine dar eu mi-am văzut părinții muncind din greu pentru a plăti dările la stat, facturile, ratele, împrumuturile. Am fost învățată că oamenii bogați sunt egoiști și că nu este deloc frumos și nobil să fim egoiști. Deci, în logica mea de atunci, copilă fiind, nu este bine să fiu bogată. E mai bine să fiu nobilă și generoasă.
Sunt, oare, adevărate toate aceste credințe despre bani? Sincer, te-ai oprit vreodată să te întrebi dacă sunt adevărate toate convingerile și credințele pe care le ai despre bani? Le-am preluat toți, copii fiind, și apoi le-am tot hrănit de-a lungul vieții ca fiind adevărate.
Conduc acum o călătorie alchimică cu femeile din Cercul Sacru Anam Cara , și la prima etapă din Alchimie, Calcinarea, a ieșit la suprafață, la multe dintre ele, „criza financiară”. De fapt, „criza financiară” este prezentă acum la noi toți. Și la mine și la tine – dacă citești aceste rânduri. Observă-te chiar acum. Ce sentimente apar când te gândești la bani? Ce gânduri? Ce credințe? Ce simți în corp?
Chiar dacă vrem bani, de cele mai multe ori, emoțiile negative sunt prezente când ne gândim la aceștia. Iată, aici, 8 lecții ce am învățat despre bani (cel puțin, așa cred eu acum, că le-am învățat), demontând condiționările în care am crescut:
1) Banii sunt doar energie.
Prima lecție pe care am învățat-o a fost că banii sunt doar energie. Banii reprezintă un schimb de energie. În contextul pe care-l trăim acum, pare că ne îndreptăm către o realitate în care banii nu vor mai fi deloc ceva tangibil. Ceea ce reprezintă încă o dovadă că banii nu sunt reali. Păi și dacă nu sunt reali atunci cum de reușesc să dețină un asemenea control asupra vieților noastre? Dacă avem o energie pozitivă în jurul situației noastre financiare, banii vor reprezenta ceva ce ne atrage. Dacă menținem o energie negativă și emoții negative în jurul situației noastre financiare, vom disprețui banii.
De-a lungul vieții am petrecut mulți ani în care chiar dacă reușeam să câștig bine nu reușeam să am niciodată bani. Cum îi făceam, cum îi dădeam. Căci, doar nu este nobil să ai bani. Părea că nu pot să îi țin de frică să nu devin egoistă. Mă simțeam chiar vinovată să am bani pe când alții nu aveau. Deci, repede să ajut, să salvez, să dau… chiar și când nu mi se cerea. Habar nu am avut niciodată despre „a bugeta”. Iar, uneori, părea că bugetez și bani pe care nu-i aveam. Bugetările nu funcționează pentru că, de fapt, banii nu sunt ceva ce putem controla în mod conștient până când nu lucrăm cu credințele subconștiente pe care le avem despre bani.
2) Banii sunt o formă de putere.
A doua lecție pe care am învățat-o despre bani a fost legată de ceea ce credeam despre putere. Din varii motive, mulți dintre noi credem că a fi puternic este ceva rău. Ne sperie puterea. Nu știu cum a fost la tine dar la mine, copilă fiind, îmi era frică de tata (alcoolic, violent). Aparent, el era cel puternic. El câștiga mai bine decât mama. Mama muncea din greu, și la job și la treburile casei și cu noi cei 3 copii. Cum tata avea salariul mai mare, el era cel puternic. Frică de putere și, deci, din nou, logica de copil m-a condus la nu vreau să am putere. Dar nici să muncesc din greu ca mama pentru a câștiga, cât de cât, ceva. Confuzie totală la copila care eram. Cum e mai bine? Ca mama? Ca tata? Târziu am învățat că puterea nu înseamnă neapărat ceva rău, ceva manipulator cum am văzut și trăit în copilărie.
Puterea poate fi ceva bun. Putere creatoare. De aceea, în ultimii ani, am și numit lucrul meu cu femeile: Practica Puterii Feminine, pentru a despuia cuvântul „putere” de conotația negativă. Pe măsură ce, de-a lungul vieții, mi-am dezvoltat centrul puterii mele personale din plexul solar am învățat să atrag mai multă putere, născând-o mai întâi înlăuntrul meu. Am învățat să mă conectez cu mai multă încredere în adevărata mea putere și, astfel, să atrag și să creez mai mulți bani despuindu-i de încărcătura negativă.
3) Banii pot reprezenta ceva bun.
Ani de zile am hrănit credința că banii reprezintă ceva rău. Că dacă aș avea bani m-aș transforma într-o persoană rea, egoistă. Am crescut văzându-mi părinții cum se certau pe seama banilor. Mama mereu se plângea că nu avem suficient cât să acopere toate nevoile noastre. Un mare stres, mereu, pe tema banilor. Am început să asociez banii cu ceva rău, negativ. Apoi, în viață, ba nu voiam să mă gândesc deloc la bani, ba mă îngrijoram foarte tare din cauza lor. În niciun caz, nu reprezentau ceva bun. Doar un factor de stres și de îngrijorare. Noroc că am reușit să curăț acest blocaj, „banii reprezintă ceva rău”, înțelegând că – dacă aleg asta – ei pot reprezenta ceva bun, util, folositor. Și asta a fost a treia lecție pe care am învățat-o despre bani. Banii pot reprezenta ceva bun, ceva cu care pot crea lucruri frumoase, cu care pot ajuta, cu care pot susține. De asemenea, ceva despre care nu mai trebuie să mă îngrijorez. Pe tema asta, a nu mă mai îngrijora, păsările de pe Colina Lunii, m-au învățat multe în ultimele luni de când locuim permanent aici.
4) Banii pot ajuta oamenii.
Indiferent care ne sunt motivele, ne place să credem că banii nu sunt importanți. Mai ales celor care sunt pe o cale spirituală. Am întâlnit mulți oameni, de-a lungul vremii, care m-au întrebat, cum de workshop-urile și retreat-urile pe care le oferim costă bani. Dacă suntem ființe spirituale de ce luăm bani? Atât de eronată le era ideea despre bani și spiritualitate. Dar nu am putut decât să le zâmbesc căci eu însămi am fost într-o mare confuzie, la început – adică cum să cer bani pentru un Ritual Sacru sau pentru ShamaniA Retreat. Da, poate că banii nu sunt atât de importanți. Depinde doar de noi ce conotație le punem.
Pentru mulți oameni e greu să accepte să o ia mai lejer în viață, să renunțe la încrâncenare și la a tot dovedi că muncesc din greu. Le este greu multora să se bucure de viață. Pare că uneori suntem toți chitiți împotriva bucuriei. Ce să ne mai ardă de bucurie, măi frate, când avem atât de mult de muncă? Pe bune!? Cum s-o luăm mai lejer când avem atâtea pentru care să ne tot stresăm? Și cum să putem lua bani acum că am pornit pe o cale spirituală?
Dacă creația noastră are de a face cu lucrul cu oamenii, cu a-i susține, mai ales pe calea dezvoltării personale și a evoluției spirituale, credem că nu se pot face și bani. Că doar a ajuta pe cineva este ceva nobil, spiritual. Ce legătură au banii? Arhetipul Martirului: „Eu îi ajut pe ceilalți, deci, moral mă simt superior. Mă doare că nu fac bani, dar întotdeauna îi ajut pe ceilalți și pun nevoile lor înaintea nevoilor mele… orice ar fi… pentru că eu nu sunt egoist/ă”
Cunoști pe cineva care gândește așa? Eu da. Foarte mulți picăm în acest spectru al diferitelor nuanțe de Martir. Eu am fost total imersată în acest rol. Femeile sunt cel mai predispuse. Noi, femeile, avem această noțiune falsă că musai trebuie să-i ajutăm pe ceilalți, că trebuie să ne sacrificăm. Să-i ajutăm pe toți chiar și cu prețul că asta ne aduce suferință. Dar, exact cum am spus mai sus, asta este o noțiune falsă. Îi putem ajuta pe oameni făcând bani nu ferindu-ne de ei. Și făcând mai mulți bani putem continua să ajutăm și mai mulți oameni. Nu înseamnă deloc că a avea mai mulți bani ne transformăm în oameni răi. Noi alegem ce și cum îi direcționăm. Donațiile, sponsorizările, scholarship-urile pe care am putut să le oferim în Călătoria Inimii și mai ales în Școala Maestrului Interior au fost mult mai mari și mai generoase pe măsură ce am învățat să recunosc că banii nu reprezintă ceva rău. Dimpotrivă, cu ajutorul lor pot ajuta.
5) Femeile pot face bani.
Ne aflăm într-o fază a evoluției umane care, oricât de tulburătoare ni se pare acum a fi, oricât de provocatoare și de dureroasă, nu poate fi altfel decât fascinantă. Trăim o imensă oportunitate, oricât de mult ne tulbură zdruncinarea vechiului sistem. Fie el de gândire sau de comportament. Fie el relațional sau de creație.
De prea multă vreme femeile au fost dominate de bărbați. Și s-au lăsat dominate. Nu este o judecată și nici nu vreau să intru în acest subiect pe care, sunt convinsă, îl cunoști și tu prea bine. Însă, în această fază a evoluției în care ne aflăm acum, Principiul Feminin se trezește. O trezire ce are loc nu doar în noi, femeile, dar și în ei, adevărații bărbați, care pot recunoaște că puterea creatoare se naște din sensibilitate, că suntem egali, femei și bărbați.
La nivel intelectual, mulți bărbați sunt foarte în acord cu acest adevăr. Femei și bărbați, egali. Însă, la un nivel inconștient, avem de-a face cu mii de ani de dominație masculină. Asta este gravată în bărbați. Așa cum este gravată și în noi, femeile. Avem multe de schimbat. Nu este suficient să spunem: Da, iată, Principiul Feminin se trezește. Avem de înlocuit tipare de gândire și de comportament, credințe și convingeri, moduri de exprimare și de creație. Avem de pus în practică. Avem de curățat, mereu și mereu, filtrele prin care ne privim. Avem de creat, mereu și mereu, pânză albă, nou început. Încă mai sunt multe femei care cred că doar bărbații fac bani. Sau ele nu pot câștiga atât de mult precum bărbații. Această credință, cum că femeile nu fac atât de mulți bani ca și bărbații, este chiar una agresivă. Și ține de noi, de fiecare în parte, mai ales de noi femeile, s-o dizolvăm. Am fost educate să credem o grămadă de lucruri negative și avem nevoie de susținerea bărbaților pentru a le demonta.
Multe credințe limitative despre bani sunt cele care ne sufocă puterea personală și curajul de a ne arăta lumii propria strălucire. Chiar și dacă știm că femeile pot face bani, tot nu respectăm asta în viața personală. Chiar dacă am înlocuit, la nivel intelectual, o credință veche, de multe ori ea nu se reflectă imediat în viața noastră. E nevoie de atenție, de practică, de disciplină în a continua să curățăm credințele, pe măsură ce ele ies din inconștient.
6) Toți merităm să facem bani.
O altă lecție foarte valoroasă pe care am învățat-o. Una care m-a constat chiar foarte mult căci mi-a luat ceva ani buni să depășesc ideea că nu merit să fac bani și dacă îi fac nu merit să-i păstrez. Trebuie repede să-i dau, să ajut, să salvez.
Avem nevoie, mulți dintre noi, să depășim această idee cum că nu merităm să facem bani. Sau că trebuie să muncim foarte mult și foarte greu pentru a face, cât de cât, ceva bani. Nu merităm să facem bani este o credință îngropată foarte adânc în al nostru inconștient. Poate că ne este jenă să recunoaștem asta, dar mulți oameni cred despre ei înșiși că nu merită să facă bani. Nu își dau seama că disprețul pe care-l proiectează pe bani este disprețul pe care-l au față de ei înșiși.
În cazul meu, oricât de multă experiență valoroasă știam că am, tot nu mă prețuiam în unele situații sau relații sau contexte. Și atunci cum să fie posibil ca cineva care nu se prețuiește pe sine să facă și să și păstreze bani? Cum am putea să-i convingem pe alții să cumpere ceea ce avem noi de oferit dacă nu credem în noi înșine, în valoarea noastră, dacă nu ne prețuim? Pur și simplu, nu se poate.
Acest sentiment de nu sunt suficient de bună, nu merit, este localizat la nivelul celei de-a 3 a chakra. Puterea personală. Focul expansiunii și al creației. Nu merit, nu sunt suficient de bun, în niciun caz nu se poate depăși doar cu afirmații pozitive. Este ceva mult mai profund în care merită să ai curajul să plonjezi , pentru a vindeca și transforma.
7) Banii sunt din belșug.
În societatea în care trăim, toți, absolut toți, avem un foarte mare blocaj – credința că nu sunt suficienți bani. O cultură ce pune focusul pe lipsuri, pe ce nu este, pe neajunsuri. Am fost educați să credem că nu avem destul. Copil fiind, mi s-a spus de multe ori că nu avem bani pentru unele lucruri de care aveam nevoie. Și chiar așa era. Însă asta m-a făcut să cresc fiindu-mi rușine că aveam unele nevoi. Nu pot spune că am fost foarte săraci. Mai degrabă, o familie modestă. Nu ne-a lipsit niciodată cele de trebuință. Și, cu toate astea, tot auzeam că nu avem bani pentru anumite lucruri. Munceau din greu, ambii părinți, și tot nu avea bani pentru tot ce aveam nevoie. Dar multe din nevoi nu erau reale. Puteam fi, foarte bine, bucuroși cu ce aveam. Dar veșnica nemulțumire, stresul permanent, focusul pe ce nu avem, conducea mereu la credința că nu sunt suficienți bani.
A munci din greu, da, te ajută să faci bani dar nu foarte mulți bani. Ci doar suficient cât să supraviețuiești. Atunci când învățăm să combinăm munca noastră, creația noastră, cu o vibrație energetică înaltă, pozitivă, plină de recunoștință pentru ceea ce avem în acel moment, atât cât este, ne putem deschide și către ideea de a atrage mai mult decât banii de trebuință. Setările noastre mentale sunt setări limitative. De sărăcie, de neajunsuri, de lipsuri. Chiar și atunci când ajungem să avem destul de mulți bani. Chiar și când este mai mult decât suficient, tot credem că nu este de ajuns. A curăța acest blocaj este esențial – credem și ne comportăm ca și când nu am avea destui bani chiar și dacă avem mai mult decât suficient. Ce este asta? Ce înseamnă această credință? Nu pentru că este adevărată o hrănim ci pentru că se bazează pe ceea ce am fost învățați să credem. Deci, o altă lecție importantă: banii sunt din belșug!
8) Nu este nevoie să muncim foarte mult și doar din greu pentru a face bani.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, viețile noastre sunt setate în școală unde învățăm să muncim din greu. Mă rog, pe vremea mea. Acum, nu prea mai știu cum este învățământul școlar. Tot ce aud e că-i o mare bătaie de joc. Însă eu așa am fost crescută. Am învățat că trebuie să muncesc din greu. Cu un scop, neclar de altfel, într-un viitor non-existent dar în care va trebui să muncesc din greu să fac bani. Noroc că nu a fost așa căci m-am prins repede că nu trebuie să tocesc pentru a luat note mari. Iar apoi viața mea ca tânără femeie a luat turnuri radicale și nebănuite, forțându-mă să schimb încă de foarte devreme toată educația pe care am primit-o în prima copilărie. Însă, deși lucrurile îmi ieșeau fără prea mare efort, această credință – cum că e nevoie să muncesc foarte mult și din greu pentru a face bani – a fost cea care mi-a fost cel mai dificil să o schimb.
Târziu în viață am înțeles că oamenii care au mulți bani nu lucrează din greu și multe ore pe zi. Mai degrabă, ei au grijă de ceea ce gândesc și cum gândesc pentru a crea metode noi cu ajutorul cărora să-și crească sumele pe care deja le au. Pentru că banii sunt un schimb de energie, întotdeauna va fi nevoie să depunem și efort, dar nu este nevoie să fie din greu și cu multe ore pe zi sacrificate pentru mize mult prea mici care nici nu ne aduc bucurie. Căci dacă munca pe care o depunem ne conduce la epuizare, la sentimente negative, la lipsă de bucurie, ghici ce se întâmplă? Nu atragem deloc mai mulți bani. Ba dimpotrivă, cei pe care-i avem se vor scurge. Epuizarea noastră, sentimentele negative, devin supape prin care se scurge ceea ce avem.
O fi el un concept cam ciudat – banii sunt doar energie – dar dacă reflectezi puțin o să-i simți adevărul.
AmmaRa
1 Comments
Banii sunt energie și sunt o oglindă a relației noastre cu ceilalți, cu viața. Am trăit mereu și mereu bucla repetitivă în care toate ajungeau parcă la bani ca în fața unui obstacol dificil de traversat. Am recunoscut de fiecare dată iluzia gândurilor ce îl crează. Pare într-adevăr că întreaga viață se rotește în jurul banilor am/nu am pentru…a-mi împlini un vis, o dorință și a simți bucuria. Aceeași energie fie că am fie că nu am bani! Aceeași frică în spate fie că am fie că nu am bani. Și aceeași bucurie fie că am fie că nu am bani. Totul este un gând ce hrănește aceeași energie. La fel este și cu orice altă relație: cu iubitul, cu un prieten, cu un frate, cu o creație. Totul este relație și este circumscris în aceeași sferă a Relației și a Creației. Acest exercițiu pe care l-am primit în Călătoria Inimii este unul foarte semnificativ prin care pot conștientiza că orice aș pune în fața mea devine o Relație și o Creație între mine și acel ceva care este sursa Dorinței mele: fie acesta un iubit, un prieten, o soră, un frate, fie o casă, o direcție nouă în viață….orice. Pot observa cu ușurință aceeași energie, aceeași frică de am/nu am și nevoia veche de a ține, de a nu pierde, toate îmi reflectă că totul este în realitate o curgere cu care am a naviga și nicidecum a mă lupta precum stânca să stăvilesc ceea ce nu are oprire, nici formă fixă. Nu am “înțeles” mult timp ori mai bine spus am evitat să primesc că întreaga existență este energie în perpetuă mișcare, schimbare… în realitate esența noastră. Cred că noi oamenii ne-am îndrăgostit cândva de materie, de stabilitate și am început să credem într-o natură solidă – poate obosiți în căutările noastre labirintice ale uitării – ca un reazăm pentru durerea uitării. Ne-am inventat atât de multe pentru a ne odihni – în casele noastre, în vacanțele noastre, în brațele relațiilor noastre, până când vom redescoperi Calea ajungerii în Casa Inimii singurul Loc unde cu adevărat regăsim tihna. Mulțumesc, AmmaRa pentru tot ce a retrezit în mine acest articol despre credințele îngropate. Manuela