Anotimpul liniștii interioare – Iarna » Călătoria Inimii Skip to content

Anotimpul liniștii interioare – Iarna

dr. Gabriela Beligan

15 ianuarie 2024

Rinichii – esența energiei noastre vitale, fundația, pentru întregul organism.

Cu toate că, prin prisma temperaturilor, am traversat o toamnă târzie sau, mai degrabă, o primăvară timpurie acum – având în vedere că unii copaci chiar au început să înmugurească -, din punct de vedere al ciclurilor naturii ne aflăm încă în plină iarnă.

Iarna aparține Yin-ului, potrivit medicinii chineze – manifestat prin frig, întuneric și mai puțină implicare în acțiune. Yin este energia întunecată, rece, tăcută, lentă și orientată către interior, în comparație cu Yang-ul expansiv și fierbinte al lunilor de vară.

În timp ce natura hibernează, iarna ne încurajează să recunoaștem atât răceala și întunericul din jurul nostru, cât și părțile mai adânci și poate mai întunecate din interiorul nostru. Ne invită la lentoare, odihnă,  reflecție, la întoarcerea în cel mai profund loc din ființa noastră – Centrul. Este timpul să încetinim ritmul exterior, pentru ca „munca” interioară să crească. Cu toții simțim această chemare lăuntrică, doar că nu ne ascultăm întotdeauna corpul. Pentru că, în cultura occidentală, a fi tot timpul activ este așteptat și recompensat.

Tradițiile străvechi ne învață că alinierea la energia sezonului, oricare ar fi el, este cheia stării de bine.

Adaptându-ne obiceiurile la sezon, putem crea mai mult echilibru între corpurile noastre și Natură. Cultivarea căldurii interioare, mai multă tăcere și întoarcerea cu atenția înlăuntru, sunt toate daruri pe care le aduce iarna. De știm să le recunoaștem și să le primim. Doar că, uneori, e dificil să coborâm de pe banda de alergare constantă a vieții. Poate că un motiv ar fi acela că ne lăsăm prinși în agitația de a face cât mai mult, de a bifa cât mai multe din cele care sunt pe listă, de a fi în toate locurile deodată, dacă s-ar putea. Un altul, poate chiar mai aproape de adevăr, ar fi că, dacă încetinim ritmul și ne întoarcem atenția spre înlăuntrul nostru, s-ar putea să nu știm ce să facem cu ce găsim acolo și să ni se facă frică. Căci nu am fost învățați să ne ascultăm emoțiile și nici să recunoaștem că din întuneric se naște lumina. Așa că pur și simplu continuăm să alergăm, adesea în detrimentul nostru.

Medicina Tradițională Chineză (MTC) consideră că iarna corespunde, din punct de vedere energetic, elementului Apă (cel mai Yin dintre toate cele cinci elemente ce guvernează totul în Natură), iar organele asociate cu Apa sunt Rinichii, respectiv organul pereche – Vezică Urinară. Ei controlează elementul Apă în organism. Se ocupă de detoxifierea fluidelor corpului și asigură fluxul și buna circulație a acestora.

Corpul, Mintea și Spiritul își trag seva necontenit din rinichi.

Rinichii sunt cei care găzduiesc esența energiei noastre vitale, fundația, pentru întregul organism. Vitalitatea, rezistența și longevitatea noastră depind de această energie. Sunt ca o baterie din care își trag seva necontenit întregul corp, mintea și spiritul. Venim pe lume cu o „cantitate” finită de energie în această baterie. De-a lungul vieții tot consumăm încet din ea. Căci fiecare acțiune pe care o întreprindem de aici se alimentează.

Când trăim haotic, în stres și agitație pe termen lung, cu performanțe ridicate și fără să ne acordăm răgaz de odihnă, riscăm să epuizăm mai repede acest rezervor. Însă îl putem conserva dacă învățăm să operăm cu surse „alternative”, regenerabile de energie. Splina este cea care  aduce forța vitală a vieții (așa numitul Qi din tradiția chineză) din alimentele pe care le consumăm, după cum plămânii ne aduc Qi-ul din aer. Ne putem lua o parte de energie și din natură, de la mama Pământ, de la Apă și de la Soare. Și astfel vom avea nevoie să folosim mai puțin din energia Rinichilor. Vom fi mai sănătoși și mai energici pe măsură ce mâncăm, ne odihnim, respirăm bine și suntem cât mai mult în contact cu natura.

Considerați organe cheie pentru menținerea structurii fizice și a creșterii corpului, de energia lor depinde dezvoltarea și buna funcționare a oaselor (inclusiv dinții), a măduvei spinării și a creierului, dar și a sistemului endocrin.

Prin intermediul energiei Rinichilor ființa umană își exprimă instinctele primare – de SUPRAVIEȚUIRE (luptă sau fugi) și de PERPETUARE A SPECIEI (sexualitatea). Acestea stau la baza tuturor comportamentelor umane.

Energia creatoare

Un Rinichi puternic face ca energia creatoare să se manifeste din plin, printr-o sexualitate sănătoasă, exprimată, fără inhibiții produse de rușine și vinovăție, dar și prin creație și creativitate în activitatea zilnică, cât și în domeniul artelor. Blocarea creativității duce la blocajul energiei Rinichilor, cu apariția multor tulburări emoționale, mentale și fizice.

Spontaneitatea și curiozitatea tot de la Rinichi își iau forța.

La nivel fizic, Rinichiul stabilește o legătură specială cu zona lombară și a pelvisului, dar și cu genunchii, care sprijină partea inferioară a spatelui. Prin urmare, să nu ne mire că o disfuncție a Rinichilor se traduce prin apariția de probleme în aceste zone.

Dată fiind conexiunea la nivel subtil între Rinichi și urechi, probleme precum surditatea, tinitusul sau infecțiile urechii sunt un semnal din partea corpului că rinichii au nevoie de sprijin suplimentar.

Vitalitatea Rinichilor se exprimă și prin aspectul și calitatea părului. Părul bogat și rezistent arată o energie abundentă, în timp ce părul subțire, fragil sau încărunțit prematur denotă o deficiență de esență vitală a acestora.

Persoanele cu Rinichi puternici au o voință pe măsură. Își stabilesc cu ușurință un obiectiv și urmăresc cu consecvență atingerea lui, strecurându-se printre obstacolele ce le apar în cale sau „săpând” în ele asemenea apei, din a cărei energie se hrănesc. Nu este cazul celor cu Rinichi epuizați care se descurajează rapid și-și abandonează visurile.

Rinichii sunt sediul fricii și anxietății, ce se manifestă atunci când sunt slăbiți, după cum pot fi și sediul puterii și stabilității interioare când sunt echilibrați, consideră medicina chineză tradițională.

Nu vorbesc aici de frica aceea sănătoasă, esențială pentru supraviețuire, care ne permite să navigăm prin situații cu grijă și prudență, ci de frica care ne blochează și ne limitează, care provoacă închidere. Vorbesc de mesajul cronic al fricii, preluat și dus mai departe trans-generaţional, care a pătruns adânc în sistemul nostru.

Mă refer la frica de a ne arăta așa cum suntem, de a ne arăta vulnerabilitatea. Cultura și educația societății ne-au învățat că pentru a fi acceptați de ceilalți trebuie să fim într-un anume fel, să ne comportăm într-un anume mod, cu alte cuvinte să fim altfel decât suntem. Să ne punem măști.

Mă refer la frica de schimbare, la frica care apare în fața necunoscutului. Preferăm, de multe ori, un rău cunoscut (chiar dacă acesta creează durere, suferință, poate chiar boală), unui potențial bine dar „necunoscut”.

Trăim în frică. Și asta ne slăbește Rinichii. Dar și un Qi deficitar al Rinichilor poate duce la sentimente de frică. Funcționează în ambele sensuri.

Energia abundentă a Rinichilor

Orice modalitate de a explora și a ne elibera de frică înseamnă energie și putere pentru rinichi. A ne face timp pentru noi, a intra în ascultare și a ne conecta cu frica, a-i oferi spațiu și a-i permite să fie acolo este o modalitate puternică de a echilibra Qi-ul rinichilor și a elementului Apă. Sunt practici simple pe care le exersăm în Cercul Călătoria Inimii – cele de Practica Prezenței, de Ascultare Atentă, de recunoaștere și acceptare a emoțiilor prezente. Nu ne negăm emoțiile, nu încercăm să scăpăm repede de ele, când nu ne plac, ci, intrând în introspecție, în conectare cu spațiul sacru al inimii, lăsăm să ajungă în planul conștienței mesajul pe care aceste emoții îl au pentru noi.

Energia abundentă a Rinichilor ne susține în a ne depăși fricile, în a avea o voință puternică, o dorință vie de a trăi cu curaj și spontaneitate și de a crea.

O bună modalitate de a ne îngriji de sănătatea și energia noastră și în același timp și a Rinichilor, în timpul iernii, este să recunoaștem nevoia de odihnă a corpului, a minții și nu să o înlăturăm repede cu stimulente precum cofeina. Stimulentele ne „activează” și ne fură capacitatea de a  ne da seama cum ne simțim cu adevărat. Mergem în continuare cu motoarele turate și asta ne epuizează energia. Să ne dăm voie, deci, să ne onorăm corpul și să ne odihnim. Odihnă înseamnă și somn – să dormim cât ne permitem de mult. Face parte din instinctul natural de hibernare. Dar tot odihnă este și o plimbare în aerul curat și rece al iernii, o baie caldă, relaxantă sau pur și simplu a savura în liniște o ceașcă de ceai, fără a face nimic altceva. Ne putem acorda câteva minute pe zi în care să stăm nemișcați, conectați cu respirația, în stare de Prezență. Sau putem petrece ceva timp scriind în jurnal conștientizările pe care le-am avut în timpul unei introspecții, sau a unei meditații în mișcare. Toate sunt moduri simple de a ne susține Rinichii și de a menține elementul Apă hrănit.

Odihna are nevoie să fie echilibrată cu activități ușoare, cu exerciții blânde precum yin yoga, tai chi, stretching sau orice activitate care pune energia în mișcare și astfel să nu apară stagnarea. Asemenea apei, trebuie să fie curgere pentru a exista viață.

Sănătatea rinichilor nu trebuie privită doar la nivel energetic. Este importantă și sănătatea lor fizică, ca organ. Și o construim, sănătatea,  pe tot parcursul anului, nu numai iarna, anotimpul în care rinichii sunt mai vulnerabili. O alimentație adecvată îi susține, cure periodice de detoxifiere profundă îi sprijină în efortul lor de curățare permanentă, mișcarea permite energiei să curgă fluid, asemenea apei, în ființa noastră, iar includerea în practica zilnică a unei igiene mentale și emoționale desăvârșește atenția pe care ne-o acordăm nouă înșine și rinichilor noștri.

Sunt momente în an când, aliniați fiind cu ritmul naturii, anumite practici devin necesare. După perioada de iarnă în care ritmul a fost unul mai lent, alimentația a fost mai consistentă pentru a face față temperaturilor scăzute, emoțiile au fost, poate, mai apăsătoare, simțim nevoia unei curățenii la toate nivelurile, pentru a face loc noului, odată cu intrarea în primăvară.

Desigur putem face asta singuri, în confortul casei noastre. Și rezultatele nu întârzie să apară. Însă, atunci când facem asta într-un cadru organizat, sub îndrumarea atentă a unor ghizi, efectele vindecătoare sunt colosale. Centrul Călătoria Inimii creează un astfel de cadru, sus, pe Colina Lunii, printre mesteceni, în preajma Echinocțiului de primăvară, când energiile de purificare, transformare și vindecare sunt fabuloase. Retreat Detox – Seva Vieții este o împletire între lucrul cu corpul, cu mintea și cu emoțiile noaste. Este un Retreat de Practica Prezenței și DETOX pe toate nivelurile ființei. Hrana vie, Seva de Mesteacăn, tehnicile de reflexoterapie și drenaj limfatic susțin și completează curățarea energetică și a lumii noastre interioare.

Natura este ciclică și are ritmul ei. Iar noi suntem parte din Ea, fie că suntem sau nu conștienți de asta. Ne integrăm Naturii, îi putem recunoaște și primi darurile doar când devenim una cu ritmul ei. Să lăsăm, deci liniștea interioară, odihna și introspecția, să fie hrană pentru viața ce va irumpe în noi și jurul nostru în primăvara ce stă să înceapă.

Dr. Gabriela Beligan – Terapeut Holistic

Pentru sesiuni individuale de Nutriție, Homeopatie și Tratament cu Flori Bach o poți contacta pe Gabriela la adresa: office@calatoriainimii.ro punând la subiect: „pentru Dr Gabriela”

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii