2022. Care îmi sunt valorile? » Călătoria Inimii Skip to content

2022. Care îmi sunt valorile?

Elena Francisc-Țurcanu

13 ianuarie 2022

Trăim un moment de transformare profundă a realității, personal și colectiv. A aștepta ca ceva ”să se rezolve”, în viețile noastre și în lume, este a mai pasa încă odată responsabilitatea realității în afara noastră. Nimic în viețile noastre nu se schimbă fără ca noi să alegem altceva. Dacă nu putem alege, atunci libertatea nu există. Suntem încă odată victime ale realității. A alege între două realități create deja nu este o mare creație. Marile alegeri se referă la Valorile după care ne conducem viața. Visul nostru despre realitate este ancorat, întotdeauna, în Valori. Care sunt deci valorile mele? În ce aleg să cred? Ce mă motivează? Unde vreau să merg în viața mea? Milioane, dacă nu cumva miliarde de oameni nu-și dau seama de acest lucru, că Valorile asumate creionează visul, iar visul devine realitatea vieții.

Am renunțat, cu mulți ani în urmă, la „rezoluțiile de început de an”. Iar anul acesta, având în vedere prin ce trecem ca și umanitate, cu atât mai mult am simțit că nu mai au nicio semnificație astfel de rezoluții de început de an. Mai degrabă, poate, doar o Rezoluție a Sufletului – ținând cont de ceea ce trăim, la nivel global, ca și proces macro de transformare. Și, cu siguranță, rezoluții despre adevăratele VALORI.

Multe din cele ce am prețuit în trecut, au nevoie de o revizuire masivă, acum la început de an, 2022. Nici nu îndrăznesc a-mi imagina cum va fi acest an, dacă mă iau după cât de năucitori fură ultimii doi ani. Sau dacă mă iau doar după ce se petrece acum. Încă, unele dintre cele ce văd și despre care citesc, nu pot să cred că sunt adevărate. Dacă fac asta, dacă mă las dusă în emoțiile pe care le simt, am impresia că mă pierd de tot. Așa că, îmi recunosc emoțiile, le ascult, învăț de la ele, însă, aleg să-mi țin atenția, energia, doar în ce simt că mă ajută să cresc la nivelul sufletului.

Aleg să-mi investesc, acum la început de an, atenția și energia în a-mi revizui valorile. Nu mai este loc, acum, de previziuni, de planificări, de agende bine făcute cu mult timp înainte. Este atât de mult acum despre a trăi momentul prezent. De fapt, întotdeauna a fost doar despre asta. Conștiență. Despre viață trăită în simplitatea prezenței ce naște bucurie. Numai că nu prea ne-am dat seama, o vreme îndelungată. Și chiar și când am conștientizat că despre asta este, de fapt, magia vieții, despre a trăi momentul prezent, tot ne-am pierdut în prea multă facere. O facere compulsivă. Prea puțin în a fi, cu adevărat. Prea mult în afară, în a face. Și iată unde ne-a adus asta.

Lumea în care trăim se zguduie din temelii pentru că valorile ei sunt revolute. Descoperim că am pus valoare pe lucruri care acum intră în disoluție. Imagini despre noi înșine, ceea ce facem, felul în care suntem … dacă rămânem ancorați în vechile noastre valori, atunci valurile realității vor mătura cu totul. Căci crizele în viețile noastre și ale lumii sunt semnul că valorile pe care ni le-am pus căpătâi au nevoie să intre în transcendență, ca și identitățile care le-au creat. Transformarea interioară este o transformare a valorilor. 

Dacă ajung să fiu obligată, atunci nu mai este o alegere!

Care-mi sunt, acum, adevăratele valori? Ce ar trebui să prețuiesc cel mai mult? În ce ar trebui să-mi pun atenția? Adică, energia. Căci atenția este, întotdeauna, o energie sacră, creatoare. Dar tu, dacă citești acum aceste rânduri, poate că nu este întâmplător. Tu, tu pe ce alegi să-ți ții atenția? Continui să-ți torni energia în ceva ce știi deja nu te mai reprezintă, nu mai este în acord cu cine și ce simți că ești acum? Sau ai curajul să schimbi? Sau încă aștepți să facă alții, mai întâi, primul pas ca tu să îi urmezi apoi? Ce alegi? Ce schimbi, cu adevărat? Care-ți sunt, acum, adevăratele valori? Ce prețuiești, acum, cel mai mult?

Și eu și tu și mulți asemenea nouă, ne-am dat seama, în ultimii doi ani, de multe ce au de a face cu adevăratele valori ce merită a fi hrănite. Multe din cele ce credeam că suntem, ne-am dat seama că, de fapt, nu suntem. În această primă lună din an, cu toate conjuncturile prezente și tot ce se petrece în lume, mie îmi este mai mult decât evident că alegerile și schimbările noastre se vor baza pe ceea ce prețuim cel mai mult acum. Nu pe ce am pus preț în trecut. Iar adevărul ne va ghida, întotdeauna, prioritățile.

Am pus preț de pildă pe imaginile noastre despre noi înșine, și acum realitatea ne arată că imaginile au fost false. Am crezut că suntem liberi și se vede treaba că nu a fost chiar așa. Am crezut că întregul sens al vieții este să ai un job rezonabil, să ai o firmă, să merg la mall și la supermarket și din nou la birou. Iar acum aceste lucruri sunt în pericol să dispară pentru că lumea în care trăim se transformă. Toate lucrurile pe care pare că le pierdem nasc întrebarea dacă acele lucruri sunt cu adevărat lucrurile pe care le-am dorit. Am pus deoparte valorile umane fundamentale, precum iubirea dintre noi, adevărul, frumusețea și libertatea, și am făcut valori din competiție, butaforie și consumerism. Am dat deoparte responsabilitatea și am lăsat pe alții să decidă pentru noi. Am ignorat darul divin al libertății din lipsa de curaj a alegerii. Am renunțat la verticalitate și la dreptul nostru divin din naștere de a crea realități, și am lăsat mecanismele acestei lumi să le creeze, noi mulțumindu-ne să stăm în ele, ca niște oi, prea ocupate să stea cu capul pământ, pentru a privi Cerul. 

Am fost foarte amprentați, de părinți, mai întâi, apoi de școală, de religie, de cultură, de educație … iar acum, în ultimii doi ani,  am fost amprentați de firul narativ al mass-mediei care s-a străduit să ne vâre pe gât o otravă. Și a și reușit. Mulți oameni chiar s-au otrăvit de-a dreptul. Unii nu mai sunt printre noi. Alții și-au pierdut, la rândul lor, oameni dragi, apropiați. Unii s-au otrăvit în sensul că sunt plini de furie și de agresivitate. Alții otrăviți de frică. Toți am fost, într-un fel sau altul, amprentați de condiționările și de judecățile exterioare. Și amprenta despre ce este valoros, ce este sănătos, ce este bine și ce e rău, de asemenea, a fost foarte puternică. Adevăratele valori umane, le mai știm, oare, cu toate aceste amprente asupra noastră?

Pe măsură ce ne deschidem în fața acestui nou an, ieșind din haosul și incertitudinea pe care le-am trăit anul trecut, ne putem opri puțin pentru a simți că acum e momentul cel mai potrivit să re-evaluăm ceea ce este cel mai important pentru noi acum. Indiferent de ce vor alții, indiferent de ce cred alții că este important sau valoros.

Ce este, pentru mine, acum, valoros? 

Eu de pildă descopăr valoarea eternă a iubirii, față de mine însămi și de alții, valoarea eternă și minunăția curajului de a mă ridica în picioare pentru ceea ce cred și simt. Descopăr valoarea inestimabilă de a fi împreună cu cei care contează pentru mine, dincolo de detaliile care ne îndepărtează? Descopăr că tehnologia este mai puțin importantă pentru mine decât atingerea, îmbrățișarea sau torsul unui motănel. Descopăr că viața este mai mult decât mediul online și sănătatea mai mult decât a nu fi bolnavă. Descopăr în fiecare dimineață valoare unei noi zile pe care o primesc cadou de la Existență și valoarea recunoștinței față de lumina soarelui. Și toate acestea în raport cu valori mai vechi … revolute. 

Ce simți că este valoros, pentru tine, acum? Dar pentru noi, ca și oameni, ca și umanitate, ce simți că este valoros pentru noi, acum? 

Încotro ne îndreptăm de acum înainte, depinde foarte mult de fundamentul valorilor pe care le recunoaștem a fi importante. Nu cele în care am crezut în trecut. Ci acum.

Care ne sunt, va să zică acum, adevăratele valori?

Nu mai contează și nici nu mai este viabil să ne bazăm intențiile, rezoluția sufletului, pe o paradigmă veche sau pe ceva ce nu este în acord cu adevărul nostru. Întregul sistem pe care l-am hrănit chiar noi, se dărâmă acum. Complet. Nu mai e cale de întors la nicio „normalitate”. Și fie să nu acceptăm ca „normalitatea” să fie ceea ce este acum în lume!

Ce prețuim la noi înșine?

Ce prețuim, cu adevărat, în legătură cu sănătatea, cu medicina, cu omenia, cu umanitatea?

Cum ne prețuim corpurile, relațiile, libertatea, natura, copiii?

Și, de ce nu, poate chiar ar trebui să ne trecem în revistă și adevărata valoare a ambițiilor noastre trecute, a visurilor noastre. Să ne întrebăm din ce spațiu au fost ele născute? Provin ele dintr-un loc autentic, al adevărului, sau dintr-o condiționare veche, sau din intențiile altora?

Dar mediul în care trăim acum, cel apropiat, cel personal, ne susține sau nu?

Care îmi sunt, acum, adevăratele valori?

Iată întrebarea cu care am stat și care m-a mânat să mă așez să scriu și să împărtășesc și cu tine, invitându-te să stai și tu, la rândul tău, cu această întrebare. Care îmi sunt, acum, adevăratele valori?

Este o lună numai bună pentru a-mi continua marea curățare și curățenie, nu numai a obiectelor fizice, care nu mai rezonează cu mine, ci și a obiceiurilor și comportamentelor vechi, a tiparelor de gândire care  mă țin în frică, închidere, îndoială. Iar dacă citești acum aceste rânduri, cu siguranță, este valabil și pentru tine. Curăță! Fă curat în toate astea! Curățenie, avem nevoie, și acolo unde simțim că sunt curgeri de energie. Curățenie în atitudinile care nu mai au nicio valoare acum.

O curățenie a valorilor, o clarificare a lucrurilor în care credem sau nu, aceasta conduce la o clarificare a întregului curs pe care viața noastră îl va lua de-acum. Nu putem ști CE va fi, dar fiindu-ne clare alegerile noastre în ceea ce privește valorile pe care le urmăm, credințele noastre, mizele noastre fundamentale, aceasta va modela fluviul vieților noastre. Căci valorile au legătură cu visul nostru despre noi înșine, cu felul în care ne auto-definim. Nu știm CUM va fi, dar știm cum vrem noi să fim, stim care ne sunt idealurile, lucrurile fără de care nu putem trăi. Mase uriașe de oameni se prăbușesc sub puterea compromisului, pentru că credințele lor sunt investite în false valori, aceleași în care au crezut și părinții lor și bunicii lor. What about you?

Pe ce aleg să-mi țin atenția, în această lună pe care o simt a fi decisivă pentru tot ce vom trăi în acest an? În ce îmi pun atenție, energia deci, va crește, se va dezvolta și se va răspândi precum … un virus! Ce aleg să hrănesc? Frica, negativitatea, suspiciunea, îndoiala? Sau, mai degrabă, încrederea, curiozitatea, deschiderea? Tu ce alegi să hrănești și ce decizi să înfometezi? Ce prețuim, cu adevărat, acum? Care ne sunt adevăratele valori? Ce prețuim în relațiile noastre, în viața noastră?

Fie să fim cât mai mulți care alegem să hrănim încrederea, optimismul, o atitudine deschisă, iubirea, integritatea și omenia.

Poate că sursa noastră de inspirație ar putea să fie, acum, valorile fundamentale ale Vieții. Adică, să ne inspirăm din ceea ce prețuim, acum, cu adevărat. Sănătatea. Deschiderea. Iubirea. Libertatea. VIAȚA. Cum am putut să ne îndepărtăm atât de mult de fundamentele vieții, să investim atât de multă energie în suprafețele poleite ale lumii noastre, menite să acopere golul interior? Iar acum, când butaforia pe care am creat-o noi toți se prăbușește, când împăratul se arată gol, în ceasul al 12-lea, poate că este momentul să ne întoarce cu fața către adevăratele motive pentru care suntem în această lume, în acest corp, în acest moment, în această situație. 

Oricât de mari au fost emoțiile pe care le-am trăit în ultimii doi ani, acesta este un an în care vom trăi și multe emoții și toate foarte puternice. Un an în care punctele noastre de referință și modul în care ne verificăm realitatea se vor baza mai mult pe ceea ce simțim că este adevărat, decât pe ceea ce credem c-ar trebui să fie corect.

Una din temele 2022 este o recapitulare a trecutului care include sortarea valorilor, adevăratelor noastre valori, spre deosebire de valorile imprimate de alții. Este o muncă importantă în această lună, deoarece ne va ajuta la crearea unei fundații solide care să susțină cum și ceea ce manifestăm pe întregul an.

Tema Valorilor și resetarea lor include, de asemenea, analiza calității vs cantitate. Am fost condamnați, ca societate de consum, că mai mult este mai bine și că puterea constă în cât de mult ai în loc de cât de valoros este ceea ce ai.

Acum descoperim că acest ”mult” ne îmbonăvește și ne secătuiește, pe noi și planeta, că am crezut în acest mult ca o compensare pentru puținul dinlăuntru, descoperim că nu există un mult suficient de … mult încât să acopere golul imens al inimii. Descoperim că toate relațiile dintre oameni sunt forme ale divinității de a se descoperi pe sine și aceasta este o valoare care depășește cu mult orice relație de complezență, de falsitate, de butaforie. Descoperim că nu mai contează atât de mult cum părem pe dinafară, ci cum suntem cu adevărat pe dinlăuntrul nostru. Descoperim valoarea imensă a păcii cu noi înșine și faptul că zvârcolirile sistemelor acestei lumi oglindesc zvârcolirea interioară a propriei noastre inimi, astupată cu molozul pretențiilor, al mediocrității și al lipsei de încredere în sine … Descoperim valoarea unei îmbrățișări care valorează mai mult ca o sută de mii de ore pe facebook. Descoperim valoarea imensă a zâmbetului acum, când zâmbetul este interzis prin mască. 

Pare că lumea noastră se prăbușește. Dar este o resetare a Adevărului despre noi înșine. Nu se prăbușesc decât zidurile falsității, ale lăcomiei, ale indolenței, ale mediocrității. Și este un ajutor pe care Realitatea ni-l oferă, reamintindu-ne pentru ce suntem cu adevărat în această lume. Care sunt, va să zică, valorile tale, acum, la începutul lui 2022, cel mai important an pe care-l vei fi trăit vreodată?

AmmaRa

PS. Ai aici Meditațiile Vindecătoare care te ajută să arunci o privire clară în interiorul propriei tale Inimii, acolo unde se nasc adevăratele tale Valori. 

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii