Schimbă-ți perspectiva. Asta îți schimbă Viața » Călătoria Inimii Skip to content

Schimbă-ți perspectiva. Asta îți schimbă Viața

Elena Francisc-Țurcanu

13 decembrie 2021

Schimbă-ți perspectiva! Asta îți va schimba viața.

Perspectivele tale nu-ți permit să vezi și să simți că ești mult mai puternic decât ți-ai dat voie vreodată să crezi. Nu ți-ai dat seama de puterea ta de creator căci nimeni nu te-a învățat să crezi în ea. Și nici n-ai profitat la maxim de a ta putere, într-un sens bun și constructiv, din cauza perspectivelor tale care te-au reținut, te-au limitat. Schimbă-ți perspectiva! Asta îți va schimba viața.

Perspectivele noastre, sunt lentilele prin care vedem lumea. Acei ochelari fumurii, sau roz, pe care îi tot purtăm pentru a privi realitatea din jurul nostru. De cele mai multe ori, experiențele noastre de viață, cultura în care trăim, și, în cele din urmă, modul în care le transpunem în credințe devin perspectivele noastre. De exemplu, experiența mea de viață cu oameni din țări străine, atunci când călătoream mult singură, a fost predominant pozitivă. Din experiența mea, oamenii au fost de ajutor mai mereu și foarte primitori. Aceasta a devenit credința mea și, în cele din urmă, perspectiva mea pe care am purtat-o cu mine ori de câte ori am călătorit. Știu însă că alți oameni au avut și alte experiențe și, ca urmare, perspectivele lor despre oamenii din țări străine pot fi diferite. O fi de la dorul de a călători, de vin acum cu acest exemplu. J

Nicio perspectivă nu este bună sau rea, nici complet corectă sau incorectă. Sunt două piese diferite ale aceluiași puzzle care, atunci când sunt puse împreună, aduc o vedere mai clară și mai largă asupra realității.

Perspectivele noastre ne colorează felul în care ne vedem, pe noi înșine, și felul în care vedem lumea, felul în care răspundem evenimentelor vieții, și felul în care interacționăm cu ceilalți.

Ele sunt create printr-o porțiune restrânsă a experiențelor noastre individuale de viață și se bazează, de asemenea, pe cultura noastră, familie, religie etc. Este imposibil pentru cineva să aibă o perspectivă, cu adevărat, imparțială asupra a ceva, deoarece nu ne putem scăpa de experiențele noastre de viață și de lucrurile care ne-au făcut „noi”.

Așadar, perspectivele noastre sunt doar un mod de a privi o anumită situație. Sunt nenumărate feluri, zeci, poate chiar sute, de a privi aceeași situație. Și fiecare este doar o mică parte din marele puzzle, din marele Adevăr și din realitatea acelei situații. Asta înseamnă că … dacă vrem să înțelegem ceva, cu adevărat, avem nevoie să ne lărgim perspectiva acelei situații dincolo de ceea ce credem acum. Dincolo de perspectiva pe care o avem acum. Iar asta nu este atât de ușor de făcut pe cât pare. Avem tendința să ne protejăm propriile perspective făcând, conștient sau inconștient, alegeri care să valideze acea perspectivă și credințele noastre actuale. Adică, ne trezim că citim articole care se aliniază cu propria perspectivă, vorbim cu oameni care au aceeași perspectivă sau se uită la canale de știri care împărtășesc aceeași perspectivă. Și, în același timp, filtrăm orice informație care ar putea nega propria perspectivă sau credințele noastre. Reacționăm defensiv în fața oamenilor care spun sau fac ceva diferit decât perspectiva noastră. Am putea chiar merge până într-acolo încât să discredităm cercetări solide punându-le eticheta „teoria conspirației”. Ceea ce se întâmplă, când facem asta, este o limitare. O sufocare. O închidere. Ne închidem în fața informației care ne-ar putea ajuta să ne creăm o perspectivă mai solidă, mai curată, mai largă, despre situația în cauză. Făcând asta, limitându-ne, ne încetăm creșterea, evoluția și chiar împiedicăm schimbarea. Pentru că atunci când ne schimbăm perspectivele, când le lărgim, putem schimba și situația.

Iată de ce: perspectivele tale modelează și modul în care vor decurge interacțiunile și experiențele tale viitoare. Vei intra în orice situație cu o idee și o perspectiva predeterminate despre cum va merge. Cu toții am experimentat asta. Dacă mergi la o petrecere așteptându-te că te vei simți super bine, în mod sigur, te vei distra de minune. Dar dacă mergi acolo, așteptându-te să fie ”nașpa”, atunci sigur vei avea parte de momente oribile. Există o fabulă grozavă care ilustrează acest lucru frumos. Un bătrând stă pe o bancă la jumătatea distanței dintre două sate. Vede un bărbat apropiindu-se, mergând dintr-un sat în altul. El îl întreabă pe bărbat: „cum sunt oamenii din satul tău?” Bărbatul răspunde: „Sunt amabili și primitori”. Bătrânul răspunde: „vei găsi că oamenii din satul alăturat, către care te îndrepți acum, sunt la fel, amabili și primitori.”

Așadar, perspectivele tale nu sunt create doar din experiențele tale de viață dar ele modelează și experiențele tale de viața în viitor.

Este destul de profund când te gândești la asta. Este aproape ca și cum perspectivele noastre ne conduc viața, nu noi! Asta înseamnă că perspectivele noastre sunt greșite sau proaste? Deloc. Perspectivele tale te ajută să înțelegi lumea și îți organizează experiențele în alte perspective și descoperiri. Ele îți oferă un cadru inițial din care să vezi lumea. Dar dacă vrei să trăiești cu curaj și autentic, trebuie să recunoști că perspectivele tale sunt incomplete și doar un mic punct de vedere. Perspectivele tale sunt un punct de plecare din care poți continua să explorezi și să crești și să înveți mai multe despre tine în acest proces.

Identifică și definește

Pentru a lărgi – și chiar a schimba – perspectivele, astfel încât să ai mai multă claritate și cât mai multă conștientizare, trebuie să începi prin a identifica care sunt perspectivele tale acum.

De exemplu, pune-ți următoarele întrebări: ce îmi tot spun despre ce trăim acum la nivel global? Care sunt gândurile, emoțiile, atitudinea, în raport cu tot ce trăim la nivel macro acum? Ce îmi spun, ce simt, ce gândesc, cum mă simt în corpul meu, atunci când sunt total în perspectiva mea asupra contextului actual?

Pare simplu, acest exercițiu, să-ți identifici perspectivele. Însă ele fac parte din tine, într-atât încât nici măcar nu le poți recunoaște ca perspective. În schimb, le vezi ca fapte. Hai să facem asta acum, împreună, … Imaginează-ți că un prieten drag, la care ții foarte mult, ți-a împărtășit că, de curând, a făcut ceva care, din perspectiva ta, îi poate dăuna sănătății sau poate crezi chiar că și-a pus viața la risc. Dacă el ți-a cerut părerea despre ceea ce el a făcut … ce alegi să-i spui? Cum alegi să-i spui? Te înfurii pe el? Îi arăți tu cum „trebuie să fie” sau „cum e corect”? Dacă procedezi astfel, uiți că nu de asta are el nevoie acum. Răspunsurile tale sunt doar o … perspectivă asupra perspectivei sale! A-i spune perspectiva ta nu înseamnă a-l condamna pentru ce a făcut și nici a-l convinge să facă altfel. Perspectiva ta este doar ceea ce gândești tu în legătură cu acea situație sau acel fapt.

Reflectează

Deci, să ne întoarcem la întrebările de mai sus. La micul exercițiu pe care ți l-am propus, cu ajutorul căruia îți poți identifica perspectiva asupra contextului actual ce-l trăim toți. Mai pune-ți întrebările, încă o dată, dacă simți nevoia. Stai și ascultă răspunsurile sincere ce se nasc în interiorul tău. O atitudine deschisă, ajută enorm.

Cu perspectiva definită, dă-ți voie și petrece ceva timp reflectând asupra ei. Cum ți-a modelat această perspectivă viața, alegerile, deciziile. Mă refer, în primul rând, la alegeri ce țin de tema de mai sus. Contextul actual. Dar nu numai. Vei vedea că această perspectivă, de-a lungul vieții tale, ți-a modelat felul în care te-ai raportat la sănătate, curaj, integritate, autoritate, adevărul tău, încredere în a ta putere.

Petrece puțin timp cu asta. Găsește exemple din viața ta, situații, contexte, relații din trecutul tău, în care ai intrat cu această perspectivă pe care ai identificat-o făcând exercițiul pe care ți l-am propus, stând cu întrebările de mai sus. Cum ți-a influențat această perspectivă (asupra sănătății, autorității, curajului, integrității, umanității …) momente din viața ta? Ți-a determinat această perspectivă ceea ce ai spus sau ai făcut în diferite situații din trecutul tău? Perspectiva ta te-a făcut să pierzi o oportunitate sau ți-a deschis o ușă? Te-a făcut să faci un compromis sau să-ți simți curajul? Cum îți modelează viața ta de azi aceeași perspectivă? Poți transfera această perspectivă și asupra altor zone ale vieții tale? Dacă da, care a fost impactul? Sau care este acum? Cum influențează relațiile tale, jobul tău, creațiile tale? Reflectează asupra evenimentelor din viață care te-au făcut să crezi și mai mult această perspectivă. Cum ai continuat să „alimentezi” această perspectivă și să o validezi?

Fii blând și bun cu tine însuți în timpul acestui proces de introspecție. Reflectează. Perspectiva ta se bazează pe mulți factori și poate că ai dezvoltat-o folosind cele mai bune informații pe care le aveai la momentul respectiv. Poate că nu. Poate că doar te-ai mulțumit cu știrile de la tv sau cu „așa se face”, „fac și eu ca toată lumea”, „ei știu mai bine decât mine”? Nu mai contează acum. … Perspectiva ta actuală este, pur și simplu, cea care are capacitatea de a-ți modifica și schimba noile perspective … pe măsură ce alegi acum să schimbi … 

Redefinește

Odată ce îți înțelegi mai bine perspectiva și simți că o înțelegi cu adevărat, petrece ceva timp să vezi care ar fi și alte perspective pentru aceeași situație. Discută cu oameni care au o altă perspectivă decât a ta, fă și câteva cercetări și pune-ți întrebări. DA, pune-ți întrebări! Cel mai important lucru este să rămâi cât mai deschis posibil. Dacă observi că te închizi, că opui rezistență în fața a ceea ce descoperi, dacă opui rezistență la ceea ce citești, auzi, vizionezi (altceva decât la știri!!), doar oprește-te puțin, respiră atât cât ai nevoie pentru a liniști emoțiile ce, cu siguranță, se trezesc în tine. Și adu-ți aminte doar că ești într-un proces de a căuta perspective diferite. Nu trebuie să fii de acord cu ceea ce descoperi ci doar vrei să înțelegi cum pot vedea alți oameni același tip de situație.

Deoarece perspectiva este doar o mică fărâmă a adevărului apoi poți explora și „proba” alte perspective. Pentru fiecare perspectivă suplimentară pe care ai identificat-o, întreabă-te cum ai trece prin viață dacă aceasta ar fi perspectiva ta? Ce ar fi diferit? Cum ți-ar schimba viața? Ce beneficii ai putea avea? Ce ar putea fi diferit sau mai rău? În ce mod adăugarea acestei perspective (sau schimbarea ei) la perspectiva ta îți va crește înțelegerea situației actuale? Cum te-ar putea ajuta să fii mai autentic și mai fidel cu tine însuți? Înarmat cu toate aceste informații, întreabă-te ce ai schimba despre perspectiva ta actuală. Cum ai extinde?

Încercă ceva nou

Odată ce ți-ai redefinit perspectiva, atunci este timpul să o pui în manifestare. Adică, să-ți trăiești noua perspectivă. Acest lucru necesită încredere, determinare, voință, practică. Adică, puțină muncă din partea ta, deoarece te antrenezi la un nou mod de a fi și un nou mod de a privi lumea. Cu asta, și nu cu altceva, fie să-ți injectezi viața, cu noua perspectivă pe care o alegi până când ea devine naturală.

Desigur, treaba cu perspectivele este că întotdeauna va exista o altă perspectivă pe care ai luat-o în considerare. Îți pot garanta că, după ce ți-ai perfecționat perspectiva, vei întâlni pe altcineva care are o perspectiva complet diferită decât a ta …

Recunoaștere

Când se întâmplă asta, începe prin a recunoaște perspectiva celeilalte persoane. Amintește-ți că fiecare perspectivă are sâmburi (oricât de mici) de adevăr și de înțelepciune dar că nicio perspectivă nu este 100% corectă sau incorectă. Prin recunoașterea celeilalte perspective, creezi o minte deschisă și capacitatea de a avea o conversație pentru a înțelege perspectiva diferită. Petrece ceva timp pentru a înțelege perspectiva celeilalte persoane. Fără ranchiună, fără critică, fără judecată, fără negativitate. Întreab-o de ce crede asta și cum a ajuns la această perspectivă. Ascultă cu mintea deschisă, astfel încât să poți descoperi puncte de vedere suplimentare care ți-ar putea mări perspectiva personală. Apoi treci prin același proces de mai sus pentru a vedea impactul pe care acest punct de vedere l-ar putea avea asupra vieții tale și apoi ia o decizie dacă dorești sau nu să îți mai extinzi perspectiva …

Pe măsură ce îți extinzi și modifici perspectivele, vei descoperi că o mai mare claritate și înțelegere care vin cu aceasta îți vor oferi mai multe opțiuni cu privire la modul în care răspunzi și acționezi … și prin urmare te va împuternici mai mult.

AmmaRa

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii