Fața nevăzută a Toamnei » Călătoria Inimii Skip to content

Fața nevăzută a Toamnei

dr. Gabriela Beligan

6 noiembrie 2023

Cu toate că septembrie și cea mai mare parte din octombrie au semănat mai degrabă cu lunile de vară, s-a instalat în sfârșit toamna. Cu nopțile ei din ce în ce mai lungi și dimineți răcoroase, cu miros de frunze uscate în adierea răscolitoare a vântului, cu soarele stins ce scaldă natura într-o lumina difuză, cu nori cenușii ce invită la visare și ploaia ce trezește nostalgii.

După energia expansivă a verii, devine tot mai evident cum energia întregului Pământ se modifică. Se pregătește de retragere. Iar bioritmul nostru urmează schimbarea din Natură. În lunile de vară ritmul a fost unul mai alert, am fost mai activi și mai vibranți, cu o energie acordată cu cea a Soarelui. Toamna vine, în schimb, cu încetinirea ritmului. Este timpul ca, asemeni Naturii, corpurile noastre să își conserve energia pentru lunile reci ce urmează.

Dacă pe parcursul verii energia a fost una expansivă, Yang, îndreptată în mod natural către exterior, către socializare, toamna vine cu contracția energiei, cu întoarcerea atenției către interior, cu introspecția specifică energiei Yin, feminine, a iernii ce se apropie. Devenim mai interiorizați, mai meditativi. Reflectăm la ceea ce s-a petrecut până acum peste an, la ce am acumulat, cu ce ne-am îmbogățit sau cu ce ne-am încărcat în această perioadă.

Este un moment bun să păstram ceea ce ne folosește și să renunțăm la ceea ce nu ne mai servește.

Poate nu este întâmplător că Medicina Tradițională Chineză asociază toamna cu elementul Metal, ce guvernează Plămânul, Pielea și Intestinul Gros. Toate fiind porți de eliminare la exterior a ceea ce nu ne mai servește. Iar energia toamnei este una care predispune la renunțare, la curățare.

Și uite așa ne putem trezi, în mod „surprinzător”, cu un nas care curge, tuse, erupții pe piele sau cu diverse dezordini intestinale. Însă „inexplicabilul” are  totuși o explicație – intră în acțiune sistemul limfatic care face curățenia de toamnă, pregătind corpului pentru sezonul rece. Schimbările de temperatură, presiune atmosferică, umiditate, sprijină mișcarea limfei și intensifică eliminările.

După cum știm suntem un întreg, iar curățarea la un nivel atrage curățarea la toate nivelurile.

Așa că să nu ne mire dacă, tot „din senin”, apar diverse stări mentale și emoționale mai puțin plăcute. Să nu ne mire dacă, în mod „inexplicabil” ne simțim triști, furioși, îngrijorați sau apatici. Dacă ne vine să țipăm, să trântim sau să plângem fără motiv. Să nu încercăm să ne înțelegem lumea emoțională cu ajutorul rațiunii. Ne putem „trezi”, de asemeni, cu o gândire critică la cote maxime sau ne putem pomeni a fi aspri judecători ai noștri sau ai celorlalți.

E semn că „coșul de gunoi” al ființei e plin și este necesară o curățare.

Pentru a ne sprijini corpul fizic să facă curățenie într-un mod optim, putem să ne stabilim anumite zile din săptămână în care să mâncam mai puțin și mai ușor, să nu mai mâncam nimic după ora 18 sau chiar să ținem post. Este un bun moment să facem cure cu struguri, căci tot e perioada lor și vin cu beneficiul imens al curățării profunde atât a ficatului, cât și a colonului.

Mișcarea fizică descarcă tensiunile acumulate în corp, pune limfa în circulație și astfel sprijină procesul de eliminare al toxinelor. Iar odihna dă răgaz corpului să se curețe și regenereze.

La nivel emoțional este indicat să nu ne mai negăm emoțiile, să nu le mai evităm sau să ne grăbim să scăpăm de ele pentru că ne produc disconfort. Învățăm să le acceptăm, să le lăsăm să fie, să ne gestionăm cum putem mai bine reacțiile și, fără să ne agățăm de ele, de emoții, să le lăsăm să se stingă. Și astfel, o emoție recunoscută, acceptată și trăită este gata să fie eliberată.

Respirația conștientă, centrarea în spațiul sacru al inimii, ne aduce în Prezent și ne ajută să ne conținem emoțiile.

Odată cu deșeurile fizice și emoționale apar și se vor și ele curățate, tot felul de gânduri toxice, blocante, limitative. Atitudinea de observator, neidentificarea cu gândirea și starea de Prezență sunt instrumente de eliberare din compulsiunea minții.

Acestea sunt instrumente cu care am învățat să lucrez în Călătoria Inimii. Workshopurile, retreat-urile, Școala Maestrului Interior, toate au adus lumină, înțelegere și, mai ales, modalități practice de lucru cu emoțiile și mintea mea. 

După cum am menționat anterior, Plămânul, Intestinul Gros și Pielea sunt domeniile fizice de manifestare ale Metalului. Sunt organele prin care ne definim hotarele, granițele exterioare. La nivelul lor realizăm conexiunea interiorului nostru cu exteriorul. Acestea sunt căile prin care, la nivel fizic, ceea ce ne hrănește ajunge la noi (oxigenul, nutrienții, mângâierile – a se citi afecțiune) și ceea ce nu ne mai servește este eliminat – deșeurile și substanțele toxice (dioxid de carbon, materiile fecale, toxine).

Din punct de vedere subtil, domeniul elementului Metal înseamnă stabilirea granițelor personale, definirea clară a lor în relaționarea cu ceilalți.

Păstrarea lor intactă – atât la nivel fizic, cât și subtil – și într-o stare bună de sănătate  ne permite să ne apărăm de orice „agresiune” exterioară și să avem o stare de bine la nivel fizic și psiho-emoțional.

Plămânul este organul Yin al elementului Metal. În Medicina Clasică Chineză este descris ca fiind „receptorul Qi-ului pur din ceruri”. El este responsabil cu primirea și gestionarea a tot ceea ce este nou. Intestinul Gros reprezintă aspectul Yang, iar atribuția sa principală este aceea de a elimina deșeurile, de toate felurile, de la toate nivelurile.

Când suntem plini de reziduuri, intoxicați, nu avem cum să primim hrana, energia pură, creatoare, inspirația. Prin urmare este necesar să ne debarasăm de vechi pentru a face loc noului.

Energia acestui anotimp, mai mult decât a altora, susține renunțarea la ce e vechi și stagnant în viețile noastre, lăsându-ne receptivi la nou, la pur și ne oferă o viziune asupra a ceea ce suntem cu adevărat.

Toamna ne face să revenim la esența noastră, ne mobilizează să eliminăm ceea ce nu ne mai este util și folositor și ne ajută să vedem ce e cu adevărat important pentru noi.

Pentru a exista, metalul are nevoie de structură. Asta îi conferă soliditate și o anumită formă. Dar metalul dispune și de un grad de maleabilitate, se lasă modelat în anumite condiții. Energia echilibrată a elementului Metal imprimă ființei organizare, hotărâre, perseverență și putere. Conferă o bună  capacitate de conexiune cu ceilalți, flexibilitate în gândire, tradusă prin spontaneitate și inspirație. În schimb, când această energie devine prea puternică, dezechilibrată, maleabilitatea se pierde și devenim încăpățânați, rigizi, închiși și distanți.

Așa cum metalul conferă valoare pământului în care se găsește, elementul Metal, la nivelul ființei, dă sens Valorii de Sine.

Fiecare dintre noi, prin unicitatea sa, aduce o contribuție prețioasă în această existență.

Cu toate acestea, atunci când energia Metal este dezechilibrată, avem dificultăți în a ne simți Valoarea Personală. Vom căuta să compensăm această „lipsă” cu ceva ce credem că ne va spori valoarea: statut social, bani, putere, respect, recunoaștere etc. Dar, în mod „paradoxal”, odată ce le-am dobândit pe toate rămânem totuși nemulțumiți, neîmpliniți.

Valoarea de Sine este un dar, un dat de la Dumnezeu, există pur și simplu în noi și nu poate fi adusă din exterior. Este suficient doar să ne dăm voie să o „vedem”,  să o simțim.

Când nu suntem conștienți de Valoarea de Sine devenim nesiguri și căutăm respect, validare și recunoaștere din exterior. Nesiguranța generează tendința de a vrea să fim în control, tocmai pentru a  obține acest sentiment de siguranță.

Zgârcenia, egoismul, pot genera, după cum se pot și datora, unei stagnări a fluxului de energie Metal la nivelul componentei sale – colonul. Reprezintă, la nivel mental, tendința de a face „provizii” din teama unor eventuale lipsuri. Și asta ne conferă o senzație de siguranță. La fel este și cu constipația. La nivel subtil reprezintă o agățare de vechi – idei, convingeri, bunuri, persoane, realizări – care, prin faptul că ne sunt familiare și ne dau sentimentul că sunt ale noastre, că ne aparțin,  ne conferă iluzia siguranței. Persoanele la care întâlnim aceste aspecte sunt conservatoare, rigide, nu agreează schimbările, în special în obiceiurile lor zilnice.

Când știm CINE și, mai ales, CE suntem, când suntem conștienți de Propria Valoare, când avem încredere în abilitățile și creativitatea noastră, atunci elementul Metal este echilibrat iar Intestinul Gros, Plămânii și Pielea funcționează optim.

O postură dreaptă, cu pieptul deschis spre lume, gesturi și privire clară și fermă sunt modurile în care ne exprimăm sentimentul Valorii de Sine.

În planul emoțiilor, cele care definesc cel mai bine elementul Metal, și prin urmare sunt mai prezente în acest sezon, de toamnă, sunt tristețea și melancolia. Desigur, fiecare dintre noi a simțit la un moment dat tristețe – când am experimentat o pierdere, o separare, renunțarea la ceva sau la cineva. Întristarea, ca emoție, ne ajută să curățăm ceea ce nu ne mai este de folos în viețile noastre. Trăită, procesată și lăsată să plece este sănătoasă. Însă când energia Metalului este blocată sau dezechilibrată și manifestarea tristeții este, de asemenea, dezechilibrată. Poate deveni permanentă și mult amplificată – se transformă în depresie – sau dimpotrivă absentă, blocată (în cazul celor care nu o pot exprima). 

Cunoașterea acestor aspecte subtile ale elementului Metal, element asociat toamnei, ne ajută să ne înțelegem mai bine lumea lăuntrică ca și ceea ce experimentăm fizic.

Toamna e mai mult decât un simplu anotimp. E o parte din ciclul universal al existenței. Când ne acordăm cu energiile toamnei și ne susținem organele vulnerabile în aceste sezon, păstrăm în echilibru Întregul care suntem, ne integrăm în ciclul vieții.

Dr. Gabriela Beligan – Terapeut Holistic

Adu-ți corpul în echilibru și în acord cu energia Toamnei!
Pentru sesiuni individuale de Nutriție, Homeopatie și Tratament cu Flori Bach o poți contacta pe Gabriela la adresa: office@calatoriainimii.ro punând la subiect: „pentru Dr Gabriela”

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii