Echilibrul Fluid » Călătoria Inimii Skip to content

Echilibrul Fluid

Sănătate în crucea primăverii

Există un moment în an, perfect pentru a restaura starea fundamentală de sănătate, psihică, emoțională și fizică, în acord cu ritmurile Existenței. Este în crucea primăverii, de echinocțiu. Marile fluxuri de energie ale Vieții, masculinul și femininul, lumina și întunericul, rafinamentul și densitatea, renasc trecând din nou prin punctul de echilibru și maximă fluiditate. Este o oportunitate enormă de a restaura echilibrul originar al întregii noastre ființe, cu alte cuvinte a sănătății pe toate planurile ființei.

După perioada rece a iernii, în care elementul apă, feminin (Yin) induce lentoare, conservarea energiei, retragere, natura începe să se trezească la viață în jurul nostru. Devenim tot mai plini de energie, iar vitalitatea noastră interioară începe să înflorească. Putem să simțim cum forțele masculine, (Yang) își fac loc în minte, energie și corp și natură. Masculinul (Yang) este căldură, mișcare, curgere, expansiune.

Primăvara este asociată cu elementul Lemn în Medicina Tradițională Chineză. Lemnul este interferența între apă și foc, feminin și masculin, Yin și Yang, ce permite manifestarea bio-fizică și corporală a vieții. După ce a stat latentă pe parcursul lunilor mai reci, energia lemnului renaște pentru a începe „ciclul celor 5 elemente” din nou. Corpul nostru fizic este expresia acestei energii ce caută să se extindă și să se manifeste.

În dinamica vieții, Faza Lemnului, este marcată de procesul lin al devenirii. Lemnul vine cu energia germinării (imaginației), nașterii (creativității), creșterii, determinării și speranței. Lemnul este cel care propulsează toate formele de viață în manifestarea activă a naturii și a destinului lor autentic. Energia lemnului este reprezentată de Ficat – conform Medicinii Tradiționale Chineze. Este o energie foarte activă care permite multă mișcare și progres, în lumea interioară cât și în exterior. Dacă vrem să punem lucrurile în mișcare ne putem acorda la toată această energie fantastică. Primăvara este un moment ideal de acțiune, de schimbare și renaștere.

Ficatul – Generalul Corpului – centrul de planificare strategică al ființei

În duo, – care alcătuiește Loja Lemn -, Ficatul este organul Yin care deține energia, în timp ce Vezica Biliară este organul Yang, care face ca această energie să intre în acțiune. Asemănător unui General, Ficatul are în grijă Planificarea și Organizarea vieții. La nivel fizic hotărăște unde și ce cantitate de sânge trimite pentru ca, prin intermediul nutrienților transportați, organismul să poată funcționa optim. Ficatul este reprezentarea în corp și energie a Drumului pe care îl urmăm, și care este decis în planurile subtile ale psihismului nostru. El este oglindirea centrului de planificare strategică în plan fizic și bio-fizic. Iar Vezica Biliară duce planul ficatului în acțiune, prin luarea deciziilor înțelepte.

În timp ce Ficatul este responsabil cu traducerea viziunii noastre de ansamblu asupra vieții în plan fizic, cu creșterea și dezvoltarea noastră către a ne atinge potențialul ființei, Vezica Biliară oglindește în plan energetic, curajul și fermitatea de a pune în practică această viziune. Cu alte cuvinte, Ficatul este guvernat de claritatea viziunii noastre, în timp ce Vezica Biliară și activitatea ei oglindește fermitatea deciziilor noastre.

Elementul Lemn împuternicește ficatul cu putere, fermitate și, totodată, cu  flexibilitate. Pentru a crește, a ne dezvolta avem nevoie de un plan, de hotărâre (putere) și determinare. Avem nevoie de rădăcini puternic ancorate în scopul nostru. Dacă suntem prea „slabi” și instabili, asemeni unui copac prea puțin înrădăcinat, nu deținem potențial de creștere. E ca și cum, în bătaia vântului fiind, orice pală de vânt mai puternică ne doboară, ne destabilizează. Dar și dacă rămânem prea rigizi și vrem să ținem piept, cu orice preț, obstacolelor, riscăm să „ne rupem”. Un ficat puternic tocmai asta reprezintă – flexibilitatea de a ne adapta situațiilor rămânând angajați ferm în ceea ce ne dorim. Îngăduință și Compasiune. Fără a ne încălca demnitatea și misiunea.

Când vorbim despre Ficat, vorbim despre curgere, despre circulația liberă – a energiei (Qi), a sângelui, a emoțiilor. Rolul ficatului este de a asigura fluiditatea la nivel corporal și emoțional, menținând echilibrul. Claritatea minții, grația și flexibilitatea corpului mental este oglindită întotdeauna de un Ficat echilibrat. Și invers, o echilibrare a Ficatului readuce claritatea, grația și flexibilitatea gândirii, emoțiilor și atitudinii.

Când Qi-ul ficatului este slăbit, acest lucru indică o persoană ce nu este conștientă de propria valoare și se simte neînsemnată. Îi lipsește stima de sine și are dificultăți în a se accepta așa cum este. Poate fi timidă, încordată, nesigură și poate întâmpina dificultăți în exprimarea ideilor, dorințelor și chiar a emoțiilor sale. Slăbiciunea perechii Ficat – Vezică Biliară poate reprezenta și neputința de a spune NU, frica de a lua decizii și asumare a lor, frica în fața unui viitor incert. De multe ori aceste frici sunt mascate sub o atitudine critică și intransigentă.

În absența unui scop clar în viață, dorința de a face ceva, orice, scade, determinând descurajare și chiar depresie. Apare pesimismul, stagnarea, rezistența și chiar eschivarea în fața provocărilor vieții. Un Ficat perturbat exprimă cel mai elocvent lipsa bucuriei vieții, a bucuriei de a trăi.

Excesul de energie lemn este determinat de stresul intens și volumul mare de muncă. „Focul” din ficat, amplificat, poate fi manifestarea furiei incontrolabile, ostilității, nerăbdării, irascibilității și agresivității.

Prea multă energie la nivelul ficatului afectează și Vezica Biliară. Duce la incapacitatea de a lua decizii. Și invers, nehotărârea, ezitarea, incapacitatea deciziei este exprimată bio-fizic la nivelul Ficatului prin exces și distorsiune a funcției sale de General al corpului, afectând întregul ansamblu.

Ficatul, Puterea personală și flexibilitatea

Spiritul și corpul funcționează precum vasele comunicante. Sunt interdependente și se oglindesc una pe cealaltă. Magma lumii noastre interioare, psihice și emoționale, se reflectă în dimensiunea fizică și energetică a organelor, și invers.
Un ficat cu o energie armonioasă și fluidă este expresia unui sentiment de libertate și flexibilitate, hotărâre, încredere și curajul de a risca, a te avânta și astfel, de a progresa pe drumul vieții. El creează un fel de spirală benefică a stărilor interioare, susține capacitatea de a crea cu ușurință planuri înțelepte și eficiente, precum și un simț clar al direcției în viață.

Când energia vitală a ficatului curge lin, ea indică fluiditatea stărilor emoționale. În oglindă, pacificarea energiilor ficatului conduce imediat la o pacificare a dimensiunii emoțiilor.

Între ficat și emoții este o relație de influență și condiționare reciprocă. Orice dezechilibru la nivelul ficatului se reflectă și în starea emoțională, după cum, cauza principală a perturbării energiei ficatului poate fi dizarmonia emoțională. Emoțiile vin și pleacă. Abilitatea de a le procesa și exprima atunci când apar, fără a le „îngropa”, nerezolvate, ține de o energie curgătoare a ficatului și totodată menține sănătatea ficatului și a întregii ființe.

Dintre toate sistemele energetice, energia ficatului este cea mai sensibilă la efectele stresului.

Rolul ficatului, din punctul de vedere al medicinei chineze, este asemănător cu cel al sistemului nervos simpatic în medicina occidentală. Ambele sunt implicate în reglarea reacției noastre emoționale și fiziologice la factorii de stres, pregătindu-ne de luptă, fugă sau îngheț. Iar emoția care însoțește răspunsul de luptă este, de obicei, furia.

Ficatul și digestia” furiei

Sub umbrela mai mare a sentimentelor de furie stau nemulțumirea, iritarea,  amărăciunea, ciuda, invidia, violența de orice fel. Cade în sarcina ficatului să le „digere” pe toate. Sau mai bine zis să curețe distorsiunile induse în câmpul bio-fizic de aceste emoții, care la rândul lor sunt produse de modurile noastre de a gândi.

Furia, în forma ei manifestată incontrolabil sau dimpotrivă, reprimată constant (întoarsă către interior) ce îmbracă forma frustrării, este emoția ce destabilizează energia ficatului. Invers, când percepem un atac, de orice natură, sub forma unui stres fizic, mental, relațional etc, ficatul declanșează răspunsul bio-fizic natural iar consecința emoțională care se declanșează este, în cele din urmă, furia. Cu alte cuvinte, furia poate fi declanșatorul și/sau consecința unui dezechilibru la nivel de ficat.

Starea noastră naturală este aceea de echilibru fluid, la toate nivelurile ființei. Același echilibru fluid reprezintă și starea naturală a ficatului și, prin el, a întregului ansamblu bio-fizic. Mânia și frica sunt pierderi ale acestui echilibru și încep din gândire, cu ceea ce considerăm că ne amenință, la orice nivel al ființei. Profunzimea și amplitudinea distorsiunilor este direct proporțională cu intensitatea și repetitivitatea proceselor de gândire, adică a judecăților prin care decidem gravitatea amenințării. Creăm in interiorul nostru o spirală gândire-emoție. Cu cât gândim mai mult pericolul, cu atât răspunsul în energie și corp se amplifică. Ficatul, care este nodul central între psihic și dimensiunea bio-fizică intră în colaps atunci când pe de-o parte continuăm să considerăm realitatea amenințătoare, și pe de-altă parte reprimăm constant mânia și frica. Corpul fizic va oglindi acest cerc vicios. Este ce numim somatizare a conflictului care se petrece în minte-emoție, iar punctul central al somatizării este ficatul.

Când avem înțelepciunea și răbdarea de a privi acest proces, sursa mâniei și a fricii, a distorsiunii în curgerea fluidă a energiei, atunci întregul proces devine un instrument de cunoaștere de sine și de vindecare. Recunoaștem schimbarea care este necesar să fie făcută pentru a înainta către împlinirea planului sufletului nostru, pentru a fi aliniați cu fluxul vieții.

Când este transmutată, furia devine piatra de temelie a bunătății și compasiunii, baza echilibrului fluid al ființei în ansamblul său.

În cadrul workshop-urilor, retreat-urilor și mai ales în Școala Maestrului Interior, conștientizarea acestor procese interioare și dobândirea capacității de a remodela lumea lăuntrică a gândirii, emoției și energiilor vitale, este esența întregii vindecări, pe orice nivel al ființei. Echilibru fluid: aceasta ar putea fi o definiție a sănătății. Fluiditatea curgătoare a minții, a sentimentelor și atitudinilor, se reflectă negreșit în echilibrul fluid al energiei și corpului, dar și a experienței noastre de viață, a relațiilor și creațiilor noastre.

Practica Prezenței este mijlocul cel mai direct și puternic de conștientizare și reechilibrare a minții, emoțiilor și corpului, pentru că este întoarcerea la starea primordială, fundamentală de echilibru fluid al tuturor nivelurilor ființei, din care se naște întreaga noastră realitate și experiență a vieții. Întoarcerea la starea noastră naturală, resetarea gândirii, a emoției și a energiilor vitale la echilibrul fluid, aceasta este Prezența. Retreat-urile dedicate vindecării constau în readucerea fluidității și a echilibrului în întreaga ființă. (Vezi următorul retreat: Detox Retreat. Seva Vieții.)

Revenind la Ficat, nodul de comunicare între psihismul nostru, emoție și corpul fizic, o stare precară a acestuia se traduce, la nivel mental, prin inflexibilitate și intoleranță, prin lipsă de concentrare și focalizare, blocarea creativității și imposibilitatea de a iniția ceva nou. Apar dificultăți în a genera noi activități, proiecte, relații, dar și de a pune în practică deciziile luate. Mentalul este împrăștiat și nu există disciplină la nici un nivel al ființei. Și invers, toate aceste atribute ale dimensiunii noastre mentale se reflectă într-un ficat slăbit și incapabil să administreze echilibrat corporalitatea noastră.

Sănătatea Ficatului – cheia sănătății organismului

La nivel fizic, Ficatul mediază circulația, detoxifierea și depozitarea sângelui. O funcție hepatică echilibrată asigură fluxul de sânge necesar către țesuturi, în timpul activității și înapoi către organul fizic, în timpul odihnei. Sarcina ficatului de a stoca sânge ne ajută să ne refacem energia atunci când ne odihnim.

Ficatul este în strânsă relație cu mușchii și articulațiile și tot el este responsabil de flexibilitatea și rezistența structurilor de suport reprezentate de tendoane și ligamente. Perechea Ficat – Vezică Biliară le conferă energie și  lubrifiere” pentru a putea funcționa. De „puterea” și  sănătatea ficatului depinde flexibilitatea, grația și coordonarea mișcărilor noastre.

Ficatul susține buna funcționare a ochilor. Acuitatea vizuală se bazează, în principal, pe nutrirea sângelui hepatic (încărcarea lui cu nutrienți). Prin urmare, ochii pot reflecta funcția ficatului: sânge hepatic insuficient poate provoca uscarea ochilor și vedere încețoșată, pe când hiperactivitatea focului hepatic va duce la durere și inflamare a ochilor.

Tot de hrănirea sângelui ficatului depinde și sănătatea părului și a unghiilor noastre. Un sânge bogat în nutrienți hrănește părul și unghiile și vom avea un păr lucios, des, sănătos, unghii netede, lucioase, rezistente.

Ficatul controlează funcţia diafragmului, membrana care, prin mișcările sale din timpul respirației, realizează un masaj al organelor digestive. Respirația profundă, abdominală, prezentă în starea de relaxare, favorizează o digestie optimă. O stare tensionată, de nervozitate, de frică determină o respirație superficială și implicit, o dereglare a funcțiilor digestive.

Ritmul ciclului menstrual la femei este coordonat de către Ficat. Orice perturbare a acestuia  (ca frecvență sau cantitate) se poate datora unui dezechilibru în sfera Ficatului.

Fertilitatea și impulsurile sexuale depind de energia rinichilor. Însă energia necesară actului sexual este furnizată de către Ficat. El este cel care eliberează sânge și îl direcționează către organele genitale pregătindu-le pentru actul sexual. Putem spune astfel că performanța”, dinamica sexuală este guvernată de Ficat. Meridianul Ficat, locul prin care circulă energia, Qi-ul, trece prin organele genitale și sâni. S-a constatat că acesta, meridianul ficat, este adesea blocat atunci când energia sexuală este blocată.

O energie armonioasă și curgătoare la nivelul Ficatului reprezintă cheia sănătății lui.

Fluiditatea energiei ficatului depinde de activitatea fizică

 Exercițiile fizice, în special întinderile, aplecările laterale și răsucirile trunchiului previn stagnarea energiei Ficatului. Mersul pe jos, cu bicicleta, înotul, mișcările de Tai Qi, aduc energie în mușchi și tendoane și, astfel, le mențin suplețea și flexibilitatea. În general, mișcările care presupun coordonare, activează ficatul.

Să facem, deci, cât mai multă mișcare!

Artele marțiale sau orice alte sporturi și tehnici care ajută la canalizarea energiei furiei nemanifestate într-o direcție ordonată și cu sens, sunt recomandate pentru a menține o bună sănătate a Ficatului.

Creativitatea și umorul – hrană pentru Ficat

„Hrană” pentru Ficat  reprezintă și exprimarea creativității. A compune o poezie, a realiza un aranjament floral, a ne exprima printr-un desen sau, pur și simplu a aranja frumos și creativ masa, înseamnă a ne acorda la energia Ficatului și a-i permite să curgă liber.

Ficatul este sediul umorului. Cei cu ficatul suferind sunt morocănoși, acri, supărăcioși, iritabili și chiar agresivi. RÂSUL este gimnastica favorită a ficatului.

Pentru echilibru, pentru a balansa acțiunea creatoare, ficatul are nevoie de odihnă și relaxare. Are nevoie de un timp în care să punem stop acțiunii și să nu facem nimic, ci doar să FIM.

Ficatul adoră simplitatea, viul, culoarea verde și gustul acrișor. Primăvara este anotimpul care le furnizează pe toate din plin. Hai și tu sus, pe Colina Lunii, la Centrul Călătoria Inimii, pentru patru zile de Hrană Vie și de Seva Vieții, oferită cu generozitate de mestecenii locului. De practică a Prezenței, a reflexoterapiei și drenajului limfatic. Vino și tu la Detox Retreat. Seva Vieții, un cadru de profundă curățare fizică, energetică, mentală și emoțională. De înnoire și aliniere la energia primăverii, în preajma celui mai prielnic moment, echinocțiul, crucea primăverii, care nu este altceva decât punctul de maxim echilibru fluid al întregului an.

Este momentul perfect va să zică pentru o restaurare completă, minte, inimă și corp, în termenii adevăratei sănătăți.

Echilibru fluid.
Curgi cu viața!

Dr. Gabriela Beligan
& Friends

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii