Cu foarte mulți ani în urmă, în timp ce lucram la Lucrarea mea de Diplomă, la Universitatea din Waterloo fiind, în Canada, am citit pentru prima oară un studiu științific, care demonstra că un grup de uleiuri naturale esențiale și fără riscuri — acizii grași omega-3 — au valoare terapeutică în tratamentul tulburării bipolare*. Poate că atunci am pus sămânța creației:
un plan de reînnoire celulară, cu ajutorul uleiului Omega-3
Și am descoperit că acizii grași omega-3 sunt utili nu numai în ceea ce privește tratarea tulburării bipolare, dar și a depresiei, a depresiei post-partum, a deficitului de atenție (ADHD) și chiar a schizofreniei și autismului — cu alte cuvinte, a unui întreg spectru de boli psihice. Urma să devin Psiholog și mă atrăgea foarte tare psihiatria iar aceste studii m-au bucurat căci îmi ofereau o altă perspectivă decât cea a medicației cu care, încă de pe atunci, nu rezonam aproape deloc. Deși eram foarte conștientă că sunt medicamente care, da, salvează vieți.
De exemplu, pe vremea aceea, tratamentul pe termen lung al pacienţilor cu tulburare bipolară se baza pe aşa-zişii stabilizatori ai dispoziţiei, cum ar fi litiul şi valproatul. Adeseori, acestea au rezultate bune şi fără îndoială, ele au salvat mii de vieţi. Cu toate acestea, în cazul anumitor pacienţi rezultatele cele mai frecvente au fost efecte secundare serioase, persistenţa simptomelor psihice în ciuda administrării medicamentelor, refuzul de a lua medicamentele. Aceste efecte dezamăgitoare ale tratamentului medicamentos, deși au fost înregistrate adeseori în spitale, prea puțin s-au făcut publice.
Încă de pe vremea studenției știam că litiul prezintă câteva dezavantaje. Mulţi dintre pacienţii care îl folosesc suferă de o creştere supărătoare a greutăţii, ca şi de tremor, urinare excesivă, somnolenţă, şi acnee. Un mic procent din utilizatorii lui pot să aibă probleme cu tiroida sau cu rinichii. Pentru cei mai norocoşi dintre cei care folosesc litiul, cel mai serios dezavantaj al acestuia este diminuarea energiei creatoare. Litiul poate să controleze mania, dar în acelaşi timp el aplatizează emoţiile. Mai mult decât atât, în multe cazuri, este nevoie să se combine mai mulţi stabilizatori ai dispoziţiei pentru a se putea controla maniile recurente sau depresiile, iar asemenea combinaţii fac să crească riscul interacţiunii medicamentelor şi al unor efecte secundare dăunătoare.
De aceea, studiu despre acizii grași omega-3, menționat mai sus, m-a impresionat foarte mult și m-a determinat să caut să aflu și mai multe despre aceste uleiuri naturale esențiale.
Deoarece acizii grași omega-3 reprezintă un constituent major al membranelor celulelor creierului și sunt transformați în substanțe chimice importante ale creierului, ei sunt necesari pentru funcționarea normală a sistemului nervos și par a fi implicați în reglarea dispoziției, a capacităților legate de atenție și memorie și în psihoze.
Studii viitoare, mă gândeam atunci, ca și tânăr psiholog, ar putea, de asemenea, să pună în legătură deficitul de omega-3 cu tulburările de nutriție și cu anxietatea.
De fapt, dat fiind că aceste uleiuri sunt esențiale pentru funcționarea eficientă a fiecărei celule a corpului, de-a lungul ultimilor 25 de ani, de când am citit acel studiu, au tot apărut din ce în ce mai multe dovezi cu privire la avantajele lor terapeutice în tratarea bolilor de inimă, a artritei, diabetului, a bolilor autoimune și, probabil, chiar a cancerului. Capacitatea aparentă a acizilor grași omega-3 de a servi ca tratamente globale ale corpului și creierului nu relevă o calitate magică, ci cât de incredibil de esențiali sunt acești acizi grași care stau la baza sănătății și a bunei noastre dispoziții.
Deficitul de omega-3 ne supune riscului a numeroase afecțiuni.
Reaprovizionate cu acești acizi, corpurile noastre evoluează către o stare bună. Puterea clinică și terapeutică a acizilor grași omega-3 este demonstrată de sutele de studii din revistele de cercetare cu reputație. Luate împreună, aceste studii stabilesc faptul că specia noastră a evoluat cu un consum alimentar de acizi grași omega-3 mai mare decât cel pe care noi îl avem astăzi. Aceste studii au demonstrat că uleiurile de pește nu prezintă riscuri atunci când sunt consumate în cantități mari, fie de persoane foarte vârstnice, fie foarte tinere, deopotrivă.
Nu există nici o îndoială că deficitul de acizi grași omega-3 este larg întâlnit în multe din țările dezvoltate și că avem nevoie de cantități adecvate din acest aliment pentru asigurarea unei sănătăți optime încă din momentul concepției. Cercetările arată că deficitul de omega-3 poate să ducă la o serie de tulburări mintale și fizice, și că asigurarea elementului nutritiv deficitar are deseori drept rezultat ameliorarea simptomelor sau chiar vindecarea.
De-a lungul anilor am tot consumat diferite mărci de omega-3. Când l-am cunoscut pe David Servan-Shreiber (Vindecă … stresul, anxietatea și depresia fără medicamente și fără psihanaliză, Anticancer – Un nou mod de Viață) am descoperit, cu ajutorul lui, o marcă de ulei de pește de foarte bună calitate. Am vrut chiar să o aduc în România. Am renunțat rapid însă când am înțeles la ce jocuri impuse trebuia să joc, și ce reguli trebuia să urmez supunându-mă administrației sănătății publice… Am continuat doar să consum și să împărtășesc, atât cât am putut, cu cei ce erau deschiși să audă și dornici să-și aducă un echilibru la nivel celular. În urmă cu doi ani însă am descoperit marca EQ care, după mine, și după toate studiile și cercetările pe care le-am făcut de-a lungul anilor, după ce-am testat o grămadă de mărci de omega-3, pot garanta, 100%, că au cel mai bun ulei de pește pe care eu l-am consumat vreodată
Pe măsură ce îți dai voie să descoperi chiar tu și să simți beneficiile uleiului de pește omega-3 pe care noi îl folosim (https://eqology.com/ro/15419974/ ) vei ajunge să înțelegi rolul central pe care-l joacă acizii grași omega-3 în ceea ce privește sănătatea fizică și mintală.
Dacă locuiești oriunde într-o țară considerată a fi dezvoltată, este posibil să fii supus riscului unei deficiențe de acizi grași omega-3 și al tuturor problemelor de sănătate pe care aceasta le atrage după sine. Acest deficit adesea devastator, îl poți depăși folosind un ulei de pește de foarte bună calitate. Atenție, peste 95% din mărcile pastilelor de omega-3 care sunt în farmacii conțin înăuntrul lor ulei rânced care conduce la mai multă toxicitate la nivelul celulelor. Caută să folosești ceva de bună calitate. Noi folosim uleiul premium Pure Arctic Oil de la EQOLOGY (https://eqology.com/ro/15419974/).
Un plan de reînnoire celulară, cu ajutorul uleiului Omega-3,
te va ajuta să te protejezi împotriva celor mai devastatoare boli ale timpurilor noastre: boli de inimă, artrită și alte probleme fizice majore cum sunt depresia, tulburarea bipolară, tulburări din cauza hiperactivității și deficitului de atenție și alte forme de boli psihice.
Elena Francisc-Țurcanu
* Ce este tulburarea bipolară? = Tulburarea bipolară, cunoscută de asemenea ca boala maniaco-depresivă, este o afecţiune medicală comună şi uneori mortală. Pacienţii cu tulburare bipolară suferă de manie, o creştere periculoasă a dispoziţiei până la euforie şi iritabilitate, combinată cu o energie excesivă, comportamente impulsive şi uneori periculoase, şi cu o serie întreagă de alte simptome. Aceşti pacienţi suferă de asemenea de accese recurente de depresie majoră.
PS. Dacă dorești mai multe informații despre uleiul premium Pure Arctic Oil de la EQOLOGY scrie-ne pe adresa office@călătoriainimii.ro
Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.