Respiraţie Holotropică: Adevărul despre noi înșine » Călătoria Inimii Skip to content

Respiraţie Holotropică: Adevărul despre noi înșine

5 - 7 iulie 2024

Centrul Călătoria Inimii

Horia & Elena Francisc-Țurcanu

Este o cale simplă și puternică de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre fiinţe şi a Realităţii. 

Stanislav Grof, părintele psihologiei transpersonale, a preluat „tehnologia” străveche, șamanică de explorare a conștiinței și vindecare prin respirația de foc, și a făcut din ea un excepțional instrument terapeutic de cunoaștere lăuntrică.

Termenul „holotropic” se referă la întregirea ființei.
În starea liniară a conștiinței, definită prin gândire și deci printr-o identitate separată, plutim la suprafața oceanului conștiinței, iar dedesubtul nostru este profunzimea abisală, necunoscută a inconștientului, dar care face parte din noi înșine și ne guvernează viața. Deasupra noastră, imensitatea rafinată a cerului conștiinței, în care îl proiectăm pe dumnezeu, face parte de-asemeni din ființa noastră de care nu suntem conștienți.
Respirația Holotropică deschide granițele identității către starea extinsă a conștiinței. Conținuturile inconștiente care erup în experiența holotropică spulberă granițele interioare și revelează profunzimea și anvergura reală a ființei noastre.

Respirația Holotropică este un mod spectaculos de spulberare a identității liniare și a separării pe care o operează gândirea liniară, și deci de expansiune a conștiinței și de recuperare a adevăratei magnitudini a ființei noastre.

Este o întregire prin conștiență care deschide calea întregii vindecări – corporală, energetică, emoțională și psihică, a întregii cunoașteri – care nu este altceva decât cunoaștere de sine, și a experienței spirituale.

Călătoria Inimii și Respiraţia Holotropică

Elena Francisc-Ţurcanu a studiat psihologia la Universitatea Waterloo, Canada.
Stanislav Grof, fondatorul psihologiei transpersonale, care a introdus Respirația Holotropică printre instrumentele de investigație ale psihicului, i-a fost profesor, mentor și inițiator. Astfel, în anii 90, ea a adus pentru prima dată în România Respirația Holotropică, oferind tuturor acest mijloc excepțional de vindecare și cunoaștere interioară.

Apoi, împreună cu Horia Francisc-Ţurcanu, a dus această abordare pe un nou nivel de profunzime a experienței. În esență, Practica Prezenței și Respirația Holotropică au fuzionat și au devenit marea poartă terapeutică, de explorare a conștiinței și experiență spirituală a Călătoriei Inimii, și fundamentul experiențial în Școala Maestrului Interior.

Stanislav Grof a  validat în decursul multiplelor sale vizite în România, abordarea inovatoare a Călătoriei Inimii și a Școlii Maestrului Interior și contribuția Elenei Francisc Țurcanu la expansiunea psihologiei transpersonale în România.
Nenumărați psihologi și terapeuți s-au format în curentul inițiat de Călătoria Inimii.

Recontextualizată prin Practica Prezenței, Respiraţia Holotropică a devenit un instrument de autocunoaștere și vindecare rafinat, puternic și foarte maniabil, care poate fi direcționat în mod precis pe diferitele niveluri ale ființei – corporal, energetic, emoțional și mental, ceea ce este o imensă evoluție. Dar, mai mult decât atât, a devenit un instrument fundamental al experienței spirituale și al renașterii pe un nou nivel de conștiință.

Un portal al Conștiinței

Pe scurt, Respirația Holotropică este un portal către adevărata profunzime și anvergură a Conștiinței noastre. Oferă o deschidere rapidă și totală către vortexul minte-corp, și o proiectare a conștienței în dimensiunile ființei care au cea mai mare nevoie de vindecare și cunoaștere. Este o experiență care se petrece dincolo de gândirea liniară și este ghidată de înțelepciunea profundă a Conștiinței integrale.

Este o Călătorie în propria noastră Inimă, în care se petrece totul. În starea extinsă a Conștiinței, dincolo de structura mentală, egotică, dincolo de aparențele labirintice ale formelor și identităților noastre, această Călătorie aduce Conștiență iluminând dimensiunile obscure și deschizând înălțimea spiritului nostru.

Este un instrument al Adevărului, pentru că revelează adevăratele cauze și mecanica rafinată a fenomenelor fizice, energetice, emoționale și psihice ale lumii noastre interioare. De-asemeni, dezvăluie sursa interioară a întregii noastre vieți, a tuturor relațiilor și a creațiilor din viețile noastre.

Vindecare, Cunoaștere, Revelație

În esență, acestea sunt darurile Respirației Holotropice.

Odată desființat sentimentul egotic al separării, întemeiat pe gândire liniară, Întregirea este în sine vindecare, cunoaștere și revelație. Întreaga noastră realitate, interioară și exterioară corpului fizic, se dovedește a avea o natură psihică.

Astfel, ieșirea din gândire se transformă în vindecare fizică, energetică, emoțională și mentală.
Aceasta transformă întreaga lume interioară din care se nasc relațiile, acțiunile și creațiile noastre.
Vindecarea interioară se transferă în vindecare a relațiilor cu ceilalți și cu existența și este, în același timp un act de cunoaștere a adevărului despre noi înșine, prin revelație.

Experiența

Deschiderea porților Conștiinței permite conștientizarea, vindecarea și explorarea tuturor dimensiunilor ființei noastre. Cel mai important lucru pe care îl aduce experiența expansiunii este configurarea unei noi înțelegeri a propriei noastre realități, fizice, energetice, emoționale și mentale. Lumea interioară și propria noastră viață, relațiile în care suntem implicați și contextul vieții noastre, se dezvăluie petrecându-se în propria noastră Conștiință.

Orice este posibil într-o experiență holotropică. Orice vindecare, orice revelație, orice cunoaștere, a oricărei dimensiuni a ființei și a existenței. Ceea ce se schimbă este identitatea din care trăim toate acestea. Nu mai suntem jucăria neputincioasă a unor forțe străine de noi și de neînțeles, ci contextul întregii noastre experiențe de a fi cineva sau ceva.

Vindecătorul interior, cum numește Stanislav Grof forța de revelație a Conștiinței, deschide pentru fiecare exact porțile de care are nevoie în acest moment. Pot fi deschise porțile corporalității, ale energiilor bio-fizice și ale dimensiunii subtile ale corpului și ale vieții. Pot fi deschise porțile trecutului, biografice și trans-biografice, pentru eliberarea unor conținuturi traumatice îngropate. Pot fi deschise porțile relațiilor cu ceilalți și cu existența, de-acum și dintotdeauna. Pot fi deschise porțile dimensiunilor spirituale ale existenței, aspectul numinos și divin sau dimpotrivă, spațiile celor mai profunde densități. Nu există limite și orice clasificare a experiențelor ar fi restrictivă.

Ceea ce contează cu adevărat este că orice experiență holotropică contribuie la expansiunea înțelegerii propriei noastre ființe și a experienței umane, aducând lumina conștienței în toate spațiile, oricât de „ascunse” ar părea.  Și aceasta este vindecarea, cunoașterea și revelația pe care o aduce Respirația Holotropică.

Cu toți suntem într-o Călătorie a Inimii, în căutarea Adevărului, Iubirii și Frumuseții, a Păcii, Puterii, Vieții și Creației. Căci acestea sunt chiar atributele Existenței și ale propriei noastre ființe. Respirația Holotropică este oportunitatea unui salt de Conștiință și unui pas către o experiență a vieții întemeiată în Conștiență și bucurie de a trăi.

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii