Pentru anumite persoane, nimic nu se compară cu o cutie de înghețată Haagen-Dazs sau o cutie cu bomboane de ciocolată, atunci când e vorba despre alunecarea în depresie. Iar pentru unii, câteva cotlete de berbecuț la grătar și alcool la greu, este metoda de a potoli, aparent, agresivitatea și mânia.
Despre agresivitate, mânie, violență, am să revin într-o scriere viitoare. Acum însă vreau să împărtășesc despre faptul că în aceste zile – când cererea de suplimente care să îmbunătățească sistemul imunitar este uriașă, și nu doar în farmacii sau pe site-urile care oferă informații pe tema asta – și noi, în Călătoria Inimii, ca niciodată, am început să primim întrebări pe tema asta: „cum să îmi cresc sistemul imunitar?”
Mic dejun sănătos
Da, este adevărat că pentru noi contează în primul rând felul în care gândim.
Gândurile, conștiența, formează experiența vieții pe care o trăim. Știm deja toți că un gând nu este ceva ce trece doar așa prin cap … și atât. Gândurile manifestă o întreagă experiență de viață. Gândurile ne pot salva sau ne pot ucide. Însă, chiar dacă în modul nostru de viață (al meu și a lui Horia), accentul este pus pe Practica Prezenței, a Conștienței, a disciplinei gândirii, suntem și noi foarte atenți la ceea ce mâncăm și la ce suplimente consumăm pentru a ne oferi un boost la nivel de sistem imunitar.
La fel cum suntem consecvenți în a face, zilnic, sport, mișcare și a petrece timp afară (în această perioadă mai mult în curte și nu la pădure unde eram obișnuiți să mergem des). Despre Practica Prezenței am tot scris și poți găsi pe site-ul nostru foarte multe materiale și programe online, meditații, călătorii ghidate. Despre sala de sport pe care am improvizat-o acasă, mai degrabă aș face un short video căci poate ieși ceva chiar amuzant. Ne întărim și mai mult convingerea, acum, că nu este nevoie de aparate sofisticate pentru a lucra toți mușchii, mai ales cei din profunzime. E nevoie doar de voință, de determinare, disciplină și consecvență, de multă inventivitate și spontaneitate. Scaunele au căpătat mai multe funcții, dintr-o dată. Mă folosesc de ele pentru flotări, pentru a lucra mușchii tricepși, pentru a face streching. Scuturarea corpului și dansul, de asemenea, mă ajută enorm la a pune energia vitală în mișcare, în curgere.
Acum simt însă a împărtăși despre suplimentele pe care, de mai bine de un an de zile, le luăm.
Și pentru care suntem profund recunoscători căci nu sunt doar pentru a ne da un boost la sistemul imunitar ci, mai ales, pentru a curăța și a ne susține echilibrul la nivel celular. Este vorba, în primul rând, de EQ Pure Arctic Oil, calitate premium, dar și de suplimentul alimentar lichid, EQ Essential, cu multivitamine și multiminerale îmbogățit cu extracte din super fructe: Mangustan, Acai și Afine și care combină cei mai protectivi nutrienți din cele mai bune superalimente ale lumii.
Pentru mai multe info, scrie-mi sau te încurajez să intri aici: https://eqology.com/ro/15419974/
Cred că știi mai bine decât mine că toți ne-am expus corpurile, de-a lungul vieții, la toxine de la tot felul de mâncăruri procesate. Toți suntem expuși la peste 100 000 de chimicale (dacă ne luăm după EPA). Și, mai mult decât oricând, toți suntem acum expuși la un grad foarte ridicat de stres. Stres. Stres. Stres (sunt mii de studii științifice care demonstrează că acesta dăunează grav sistemului imunitar). Stresul – la care dacă mai adăugăm și anxietatea crescută acum la maxim în criza în care ne aflăm – frica, panica, insomniile, nivelul crescut de toxicitate și poluare la care am fost expuși, toate conduc la un sistem imunitar foarte vulnerabil. Așa că este chiar normal și foarte înțelept să ne punem întrebări precum cea menționată mai sus: „cum să ne creștem sistemul imunitar?”
Cei care ne scriu în aceste zile, din ce în ce mai mulți – din păcate – , descriu simptome clare ale depresiei. Iar alții, ne scriu despre o creștere a gradului de agresivitatea simțită în ei și care se tem că va exploda și în afară.
Iar eu, sinceră să fiu, mă tem că pe măsură ce adevărata criză care abia începe (și nu mă refer la criza virusului), simptomele depresiei majore vor crește chiar foarte mult. La fel și agresivitatea. Fie să mă înșel.
Există foarte multe studii care dovedesc o legătură puternică între sistemul imunitar, reacția inflamatoare și depresie.
Nu este însă intenția mea să demonstrez, în această scurtă împărtășire, despre legătura dintre depresie și deficitul de Omega-3. Sunt multe, foarte multe, studii științifice pe această temă. Pentru mine este evidentă, lucrând în terapie, cu mii de oameni de-a lungul anilor, conexiunea dintre tulburările de dispoziție și căile imunitare și inflamatorii ale creierului.
Deficitul de acizi grași Omega-3 din dieta noastră ne-a supus pe toți, de-a lungul ultimilor ani, inclusiv pe copiii noștri, unui risc mai mare în ceea ce privește depresia și la o serie de alte probleme medicale, în special a celor care implică sistemul imunitar. Iar acum, prin restricțiile prezente, după mine, riscul este chiar mai mare. Depresia a început, de mulți ani deja, să apară la copii la vârste din ce în ce mai fragede. Sunt milioane de copii care urmează tratamente cu antidepresive. După mine, asta este o crimă. Astmul este, de asemenea, în creștere la copii, ca și artrita reumatoidă și alte tulburări imunitare/inflamatorii la adulți.
Care ar fi legătura dintre creșterea ratelor bolilor mediate de sistemul imunitar și frecvența sporită a depresiei?
Răspunsul poate să implice efectele pe care acizii grași Omega-3 le au asupra funcționării imunității. Deficitul de Omega-3 lasă organismul expus riscului unei supra-activări periculoase a sistemului imunitar, cauzată de acizii grași Omega-6 necontrolați. Aceștia sunt obținuți din uleiurile vegetale și care, de-a lungul ultimilor zeci de ani, au fost consumate în cantități uriașe ca urmare a utilizării acestor uleiuri în industria alimentară.
Ca sănătatea noastră să fie una optimă, acizii grași esențiali Omega-6 și Omega-3 trebuie să se găsească într-o proporție de 1 la 1, în organismul nostru. (dacă te interesează un astfel de test, scrie-mi și îți trimit mai multe informații)
Această proporție, de 1 la 1, asigură echilibrul de care avem nevoie pentru o sănătate optimă. Când am început să consum, în urmă cu un an și jumătate, mi-am făcut testul chiar la început. Rezultatul a fost de 4 la 1. Foarte bun, de altfel, dar nu ideal deși, de ani de zile, sunt foarte atentă la ceea ce și cum mănânc. La 3 luni după consumarea zilnică a uleiului de pește, EQ Pure Arctic Oil https://eqology.com/ro/15419974/ am ajuns la proporția 1 la 1.
Însă, din păcate, cunosc oameni care deși au un regim alimentar atent și un mod de viață sănătos (unii sunt vegani sau vegetarieni), în urma testului au constat că au un mare dezechilibru. Adică nu au nici pe departe o cantitate suficientă de Omega-3 în organismul lor.
Foarte pe scurt, atât cât pot eu explica acum (iar dacă știi mai multe despre asta, chiar te rog să împărtășești și cu mine), acești acizi grași, Omega-3 sunt creați într-un ritm mult, mult, mai lent în corpurile noastre. Unii specialiști susțin că organismul nostru nu creează deloc acești acizi grași pe care trebuie să-i luăm doar din alimente. Eu susțin altceva, bazându-mă pe multe studii și cărți citite pe această temă. Și anume că organismul nostru produce, însă foarte, foarte lent, acești acizi grași, iar acțiunile lor sunt, de cele mai multe ori, mult mai moderate, în comparație cu cele ale acizilor omega-6.
De aceea, DA, e nevoie să folosim suplimentele Omega-3. Și mi-ar place să îți spun „ia orice supliment omega-3 de la farmacie, căci te ajută.” însă ar fi fals și aș încălca principiul sincerității pe care mi l-am promis în relația cu tine. Peste 95% din mărcile care pun pe piața farmaceutică capsulele cu omega-3, conțin în ele ulei de pește oxidat, rânced, care conduce la multă toxicitate în organismul nostru. Da, poate că vei avea reacția: produsele EQ sunt scumpe. Nu îmi pot permite. Doar tu știi ce preț poți pune pe sănătatea ta. Însă, dacă chiar nu îți permiți să comanzi astfel de produse de calitate premium, te încurajez să fii foarte atent/atentă la ce mănânci în această perioadă. Renunță la mâncare procesată, la uleiuri vegetale procesate, la carne (sau măcar redu cantitatea de carne dacă chiar nu poți renunța de tot).
Această pereche de acizi grași (Omega-3 și Omega-6) concurează direct pentru locurile în care se află receptorii în corpurile noastre, modulând funcționarea mai multor sisteme diferite. Pe scurt, dincolo de toată această scurtă explicație chimică (care, am încredere, te ajută să înțelegi mai bine), fără o cantitate suficientă de acizi grași Omega-3, acizii grași Omega-6 (care sunt deja consumați în cantități enorme) vor ocupa foarte rapid locurile receptorilor din organism, generând un risc mare în ceea ce privește reacțiile inflamatorii necontrolate.
Un asemenea dezechilibru în favoarea Omega-6 face ca celulele albe din sânge să elibereze citokine cu un puternic potențial în ceea ce privește activarea imunității și care, dacă sunt activate cronic sau anormal, vor afecta negativ sănătatea și dispoziția. Din nou, atenție la ce mănânci! Consecința unui exces de acizi grași Omega-6 este, pur și simplu, un proces inflamator disproporționat și un nivel anormal de ridicat al citokinelor specifice fiecărui sistem organic al corpului. Majoritatea oamenilor, „sănătoși” cărora le-am dat să facă testul (mai sus menționat) au avut proporția dintre Omega-6 și Omega-3 de 10-25 la 1. Chiar și o adolescentă, la care țin foarte mult, a avut inițial un rezultat foarte alarmant pentru mine.
Și asta se întâmpla înainte de această criză a virusului.
Criză despre care, am încredere, v-ați prins că virusul joacă un rol minor. Dar acesta este un alt subiect pe care l-a abordat deja Agnis în două articole, Virusul și Perspectiva Veveriței (articole pe care, deși poate le-ai citit, te invit să le recitești și să-ți dai voie să simți ce se trezește în tine pe măsură ce citești). Criza este o temă asupra căreia vom reveni căci, adevărata criză, abia începe! Și… va dura!
Așa că, pot confirma, din propria experiență, că ceea ce numeam noi sănătate devenise deja o stare de activare constantă imunitară și inflamatoare. Iar depresia este unul din rezultatele reacției inflamatorii neregulate și complexe din cauza nivelului ridicat de acizi grași Omega-6 și a nivelului scăzut de acizi grași Omega-3. Și, cum menționam mai sus, mă tem că simptomele de depresie, chiar majoră, vor crește dacă nu facem, fiecare pentru sine, tot ce poate pentru a ne menține un echilibru lăuntric.
Cuvântul „macrofagie” înseamnă, în limba Greacă, „un mare mâncător”. În organismul nostru, un macrofag este o celulă albă mare avansată de sistemul imunitar la funcția de a înghiți și digera bacteriile și virușii invadatori, celulele afectate și alte „deșeuri” biologice. Macrofagul este, de asemenea, un factor chimic prodigios. Atunci când macrofagii acționează în mod normal, produc cantități optime de molecule sănătoase, precum hormonul creșterii, interferonul (o citokină) și endorfina care stimulează dispoziția. Endorfina = morfina naturală a organismului. Iar Citokinele sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite. Au rolul important de a transmite informații între celulele sistemului imun – leucocitele. Citokinele intervin și în mecanismele inflamației și în apărarea contra agenților infecțioși, în apărarea antitumorală, (definiția este luată din wikipedia)
Dacă există, deci, un dezechilibru între diferite aspecte ale sistemului imunitar/inflamator, macrofagii pot să secrete cantități excesive de citokine și alte molecule inflamatorii. Și producerea excesivă a unora dintre aceste molecule generează accese ale depresiei majore.
Cum m-a pasionat, în facultate, această direcție – depresia, tulburările bipolare, deficitul de Omega-3 și originile stresului și violenței – deschiderea mea a fost totală atunci când am descoperit EQ Pure Arctic Oil https://eqology.com/ro/15419974/
Foarte multe studii, de-a lungul ultimilor 20 de ani, au dovedit, că elementul central al efectului reacției inflamatorii necontrolate asupra creierului persoanelor cu depresie majoră este supra producția de eicosanoizi derivați din acidul omega-6. Citokinele proinflamatorii se activează în prezența unor factori de stres. Iată definiția (în limba Engleză) a eicosanoizilor:
The eicosanoids derived from these fatty acids have a variety of effects on your body. For example, they play a role in inflammation, fever promotion, blood pressure regulation, and blood clotting. They also influence the immune response and certain respiratory and reproductive processes. Tare, nu-i așa? „fever promotion … certain respiratory processes”. Iar pentru cei interesați, iată și un foarte scurt video explicativ
https://study.com/academy/lesson/eicosanoids-definition-function-types-effects.html
Acizii grași esențiali Omega-3 pot să suprime atât reacția inflamatorie anormală cât și producerea anormală de citokine.
Poate că ți se pare că are un aer speculativ această teorie cum că depresia are la bază un sistem celular inflamat. Însă, pentru mine, ea nu numai că are foarte mult sens ci și poate să unifice o serie de observații care, în trecut, nu puteau fi unite.
Ratele deja foarte îngrijorătoare ale depresiei majore din ultimii ani au o legătură cu sporirea proporției de acizi grași Omega-6 din dieta noastră în defavoarea acizilor Omega-3. Doar să fim orbi și obtuzi la minte să nu vedem această legătură. Iar stresul și panica și frica și anxietatea, amplificate în această perioadă într-un mod chiar grotesc de mass-media, contribuie și mai mult la un consum ridicat de produse care conțin acizii grași Omega-6 și, deci, la creșterea dezechilibrului.
După mine, de exemplu, o schimbare uriașă ar fi o mare dovadă de prudență din partea medicului care tratează un pacient cu depresie majoră să suspecteze existența unei boli nemanifestate asociate, probabil, cu activarea procesului inflamator. Dar… pentru asta chiar e nevoie de o revoluție în ceea ce privește sistemul medical. Oare prevede așa ceva Protocolul pe care, dl nostru președinte, tocmai ce l-a semnat cu Asociația Mondială a Sănătății?
OK, doar am întrebat. Nu da cu parul! Da, sunt o visătoare incurabilă. But I hope I am not the only one.
Suntem toți, într-un fel sau altul, afectați acum de această criză a virului. Criză care, așa cum am scris și mai sus și subliniez și acum, abia începe. ADEVĂRATA Criză, de fapt, abia acum începe și este nevoie să avem sisteme imunitare sănătoase și o atitudine deschisă pentru re-crearea unui echilibru lăuntric ce conduce la o sănătate optimă. Sincer, eu chiar cred că pentru a putea face față mai ușor acestei crize, care va dura, este vital să avem grijă de crearea, poate pentru prima oară într-un mod conștient, a unui echilibru interior. Iar echilibrul lăuntric este creat în primul și în primul rând, prin felul în care gândim. Nimic și nimeni nu mă poate convinge altfel. Apoi, da, mișcarea, care pentru mine înseamnă Viață, și apoi ceea ce mâncăm și suplimentele pe care le folosim. Fiecare are propria responsabilitate să-și creeze un echilibru lăuntric. Fără acesta, ne va fi foarte greu să facem față crizei.
Sunt foarte conștientă că mulți oameni sunt acum mult mai stresați în legătură cu faptul că își pierd job-urile, firmele, companiile, și nu în legătură cu crearea unui sistem imunitar solid și a unui echilibru între acizii grași Omega-6 și cei esențiali Omega-3. Și, nu este nimic de judecat în asta. Fiecare procesează așa cum poate și își toarnă atenția în ceea ce consideră a fi o prioritate acum. Nu este nimic de judecat. Nu este nimic de criticat. Fiecare face așa cum poate și atât cât poate. Avem nevoie să ne susținem unii pe alții, mai mult decât oricând, fără judecată, fără critică, fără pretenția că știm noi mai bine decât alții sau ce este mai bine pentru ei. Pentru mine, ECHILIBRUL LĂUNTRIC este nu doar important ci a devenit Prioritatea #1.
Înțeleg foarte bine, și simt frica ce îi determină pe mulți să își investească acum cea mai mare parte din atenție într-o încercare, aproape disperată, de a menține vii vechile structuri și sisteme în care au funcționat. Mai ales acelora care sunt conștienți că nu virusul covid19 este cel care a creat criza. Așa că, îmi dau foarte bine seama că imersarea totală în a salva ceea ce a fost, cum a fost, a ceea ce fiecare a avut, atât cât a avut, poate să împiedice o deschiderea către un asemenea subiect pe care l-am abordat eu acum – echilibrul interior.
Cred că nici nu m-aș fi gândit să scriu despre toate acestea dacă ieri nu mi-ar fi spus cineva, destul de apropiat de altfel, că „Elena, jocurile la nivel elitist au fost făcute și ție îți arde să-mi spui să consum ulei de pește că asta m-ar echilibra? Când eu pierd tot ce am avut, tu îmi spui că eu consum prea multă carne și alcool și am un deficit de Omega-3 și un surplus de Omega-6?”. Nu-mi venea să cred ce nervos era și cum se răstea la mine de parcă eram… dușmanul omenirii. Da’ ce bine că vorbeam cu el la telefon. Cred că dacă eram lângă el mi-ar fi tras un șut în fund.
Doar pentru că îi cunosc afecțiunea fizică, am îndrăznit să-i sugerez cum că uleiul acesta EQ Pure Arctic Oil https://eqology.com/ro/15419974/ ar putea fi un boost pentru el. Focusul pe cine și, mai ales, de ce a făcut acest joc al crizei așa-zise a virusului, îl împiedică să mai simtă nevoia propriului său corp. Se pare că, în urma sugestiei mele, s-a înfuriat chiar foarte tare pe mine. Așa cum este înfuriat pe Elita care a creat această criză. Și, bineînțeles, el nu are nici o contribuție la contextul pe care-l trăim toți.
Sunt conștientă că mulți care vor citi aceste rânduri vor spune, poate, la fel ca și el, sau vor crede că este doar o ipoteză. Pentru mine însă, și pentru noi – eu și Agnis și mulți dintre cei apropiați nouă în Călătoria Inimii -, este o certitudine.
Uleiul de calitate premium, EQ Pure Arctic Oil https://eqology.com/ro/15419974/ , acizii grași Omega-3, pe care-l consumăm zilnic, nu doar previne și tratează tulburările depresive ci ne oferă un mare și foarte bine venit boost, adică o susținere uriașă, în ceea ce privește și alte boli asociate cu dereglarea imunității. Și, din nou, contează foarte mult ce gândim. Ce gânduri alegem să hrănim în această perioadă poate fi chiar salvator.
Și închei aici această scurtă împărtășire, mulțumindu-i, în primul rând, celui care ieri m-a făcut să mă gândesc foarte serios dacă să scriu despre toate acestea, și invitându-te să conștientizezi că trăim un moment de mare shift. Fiecare, la nivel personal dar și toți, împreună, la nivel global. La nivelul umanității. Și că în aceste zile de sărbătoare, în loc să ne gândim la a mânca miel, poate că a venit momentul să reflectăm la ce și cum mâncăm. La fel cum este nu doar important ci chiar vital să ne dăm voie să conștientizăm că cu cât suntem mai închiși, mai înfricoșați, mai zgârciți, mai înțepeniți în frică și neîncredere, în planuri și strategii și soluții rapide, în teama că nu mai avem, că ce o să mă fac eu bietul de mine că mi se termină toate resursele, cu atât experimentăm o realitate mai mică, mai meschină, mai agresivă, mai săracă.
Cu cât uităm să ne ascultăm corpurile și să recunoaștem că avem acces la resurse nebănuite – dacă am îndrăzni să gândim și să acționăm altfel decât în vechile structuri și sisteme -, cu cât suntem mai în frică, cu atât realitatea este mai mică și mai îngustă. Este valabil pentru noi toți, nu doar pentru mine, acest adevăr pe care, sunt convinsă, mulți îl conștientizează în aceste zile la niveluri chiar nebănuite până acum.
Cu cât suntem mai mult înțepeniți în identitate și în frică și în nemulțumire și în neîncredere și în teama că nu mai avem, că nu mai este, cu atât mai mult ne dezechilibrăm și ne sărăcim sistemul imunitar iar realitatea pe care or experimentăm este mai închisă și mai săracă și mai restrictivă.
Cu cât suntem mai centrați, mai deschiși, mai echilibrați, din punct de vedere al gândirii, al emoțiilor, al sănătății, cu atât realitatea reflectă asta și începem să vedem și să simțim mai multă încredere și să primim, dinlăuntru, răspunsuri nebănuite de mintea logică și de rațiune.
Cam atât de la mine, astăzi, 10 aprilie – o lună de la ziua mea de naștere. O zi trăită la o intensitate inimaginabilă ce fără doar și poate, a depășit, încă din primele ore ale dimineții, toate cele 54 de nuvele din Voyage Extraordinaires. Eram convinși toți cei 14, ce formam acel grup, că însuși Jules Verne a complotat cu Spiritul Sfântului Francisc ca în câteva ore să fim de la Assisi direct la Trocadero, Paris. Și, jur că nu ne-am teleportat. Sau, oare, mă înșel?
Cu încredere că acest „lockdown”, această pauză, în care ne aflăm acum, ne obligă să reflectăm și mai mult și cu mai mare atenție la modul de viață pe care vrem să-l avem de acum înainte, la adevăratele valori pe care merită să ne focusăm, îți sunt la dispoziție dacă te interesează produsele EQology pe care noi le folosim și pentru care suntem foarte recunoscători. https://eqology.com/ro/15419974/
Am încredere, de asemenea, în puterea ta de a-ți crea un echilibru interior, folosindu-te de instrumentele pe care le ai la dispoziție chiar acum: sport, mișcare, meditație, ascultare atentă, Practica Prezenței, atenție la ce gândești și ce mănânci.
Încredere. Încredere. Încredere.
Elena Francisc-Țurcanu (AmmaRa)
PS1. Pentru mai multe info despre produsele menționate mai sus, îmi poți scrie pe adresa: office@calatoriainimii.ro
PS2. Tendințele în ceea ce privește depresia majoră sunt comparabile cu cele observate în cazul bolilor de inimă. Iar foarte mulți din cei care au murit cu eticheta corona virus sufereau de boli de inimă. Am să abordez și acest subiect, într-o scriere viitoare.
Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.