Detoxifierea – moft sau necesitate? » Călătoria Inimii Skip to content

Detoxifierea – moft sau necesitate?

dr. Gabriela Beligan

16 ianuarie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi începutul de an vine cu setarea de intenții, de obiective, cu planificarea a ceea ce dorim să aducem în manifestare pe parcursul anului. De obicei, majoritatea dintre noi avem cele mai bune intenții și suntem plini de avânt la început de an. Acesta este momentul în care decidem “marile schimbări” pe care vrem să le facem: în alimentație, în ceea ce privește mișcarea, sănătatea, creația, planul spiritual, etc. “De la acest început de an fac sport de x ori pe săptămână”, “pe parcursul acestui an sunt atent/ă la ce mănânc”, “îmi încep anul cu o cură de slăbire”, “în acest an voi medita zilnic”  și … puteți completa voi mai departe.

Avem tendința să demarăm diverse acțiuni de la un început … de an, de lună, de săptămână. Nu de AZI, nu de ACUM. De la un început … Recunoașteți și voi acest tipar mental? Sau e doar la mine? La fel procedăm și cu zona de sănătate. Amânăm să ne preocupăm de sănătatea noastră. Amânăm să demarăm ceva pentru că asta presupune să ne acordăm timp, să fim atenți și să facem lucrurile într-un mod diferit. Presupune schimbare. Presupune să ieșim din zona noastră de confort, să fim în prezență și să acționăm conform intenției noastre.  Să ieșim de pe pilotul automat, de pe șleaurile vechi.

Însă, când vine vorba de sănătate, fie că intenționăm să o menținem, fie că avem de îmbunătățit ceva la ea, este bine să nu amânăm, să nu lăsăm să ne ocupăm de sănătate într-o altă zi, ci ea să fie prioritatea noastră în fiecare zi.

De sărbători poate te-ai răsfățat cu puțin mai mult decât aveai nevoie, sau poate ai făcut combinații mai puțin prietenoase pentru digestia ta, poate ai exagerat puțin și cu licorile bahice și, cel mai probabil, ai spus “pas” activității fizice pe care o făceai în mod regulat. Poate că ai făcut puțin din toate acestea și ai adăugat ceva în plus la greutatea ta, sau poate nu ai făcut nici un fel de exces, ci te-ai alimentat cumpătat, ți-ai făcut mișcarea obișnuită și te-ai odihnit suficient.

Indiferent în ce categorie te încadrezi, este bine să știi că celulele tale lucrează permanent, ele nu își iau concediu, pentru ele nu există Crăciun sau Paște. În mod natural și negreșit, ele produc deșeuri celulare care au nevoie să fie eliminate, deșeuri toxice pentru organismul și sănătatea noastră. Neeliminarea lor corespunzătoare duce la intoxicare. Acestor reziduuri le mai adăugăm, în mod inconștient,  stresul zilnic, concentrarea pe valorile materiale, îndepărtarea sau chiar ruperea de natură, alimentația neconcordantă cu nevoile noastre, apa și aerul poluate, sedentarismul, bombardamentul informațional, radiațiile aparaturii electrocasnice și a telefoanelor mobile, precum și multe altele care, toate, constituie surse pentru intoxicarea noastră.

Se vorbește tot mai des despre detoxifiere. Pare că a devenit o modă. Mergând mână în mână cu ideea slăbitului peste noapte, curele de detox și dietele de slăbit s-au transformat într-un curent modern, la nivel mondial, în industria wellness.

De regulă, când  vorbim de detoxifiere, ne gândim imediat la  corpul fizic, însă, să detoxifiem doar partea densă, vizibilă, fără să ținem cont de celelalte corpuri subtile, înseamnă să “rezolvăm” doar o mică parte din întregul care este ființa umană, căci cea mai mare parte este constituită din corpuri invizibile ochilor fizici, dar perceptibile și senzitive în interiorul nostru. Fiind însă crescuți într-o cultură materialistă, avem tendința să minimalizăm importanța acestor corpuri subtile și să oferim atenție mai multă corpului fizic. Ca rezultat, detoxifiem corpul fizic și rămânem plini de toxine: mentale, emoționale, energetice. În momentul în care aceste toxine și reziduuri, nu sunt eliminate pe cale naturală, apare suferința, apar blocajele în manifestare, apare boala sau chiar sfârșitul călătoriei care este viața.

Corpul fizic este singurul mod prin care putem experimenta densitatea materiei cu toate frumusețile și provocările ei, și este “vehiculul” vieții noastre, aici pe Pământ. Un corp fizic plin de toxine nu va putea prelucra corect hrana și deci, nu ne va putea oferi nici energia necesară manifestării noastre la cel mai înalt potențial. Toxinele de la nivelul corpului fizic îngreunează foarte mult manifestarea spiritului în materie. Ele pregătesc, totodată, terenul pentru îmbătrânire rapidă și boală.

Emoțiile distructive, rezultat al mecanismelor de gândire liniară ce provin din trecut, sunt asemeni toxinelor pentru corpul fizic, alterează spațiul interior devenind structuri fizice dense, ce duc în cele din urmă la boală.

În lumea în care trăim avem tendința de a neglija, de a uita că suntem responsabili de sănătatea noastră prin modul în care gândim și simțim, prin modul în care ne manifestăm și ne hrănim. În același timp, ignorăm și nu avem încredere în capacitatea propriului organism de a-și restabili ordinea interioară firească.

Sănătatea este darul nostru prețios, este dreptul nostru. Dacă dorința ce te animă acum este de a avea grijă de sănătatea ființei tale, de a curăța structurile fizice, mentale și emoționale, atunci  Detox- Retreat – Seva Vieții este pentru tine.

Privind cu atenție la mine și în jurul meu, cu înțelegerea medicului și terapeutului care sunt, cu experiența acumulată în lucrul cu oamenii, dar și cu trăirea personală a procesului detoxifierii, îmi este foarte clar că trăim stări din ce în ce mai profunde și complexe de intoxicație ce ne mențin condiția fizică la limita supraviețuirii, starea emoțională pe muchie de cuțit, gata de dezechilibru la cea mai mică provocare, iar starea mentală într-o ceață și confuzie permanentă.

Detoxifierea este un proces ce se produce permanent și natural. Organismul este “ proiectat” să se curățe singur de deșeurile ce rezultă în urma funcționării celulelor sale. Dar când acestor reziduuri celulare li se adaugă și  toxinele ingerate odată cu alimentele, toxinele inspirate sau cele introduse prin piele, organismul face eforturi să se curățe. Eforturi care sunt exprimate sub forma unor suferințe fizice.

Pot apare “probleme” digestive precum gastrite (usturime și/sau durere la nivelul stomacului) care sunt eliminări masive de limfă acidă din pereții stomacului, sau enterocolite ori colon iritabil (tulburări precum diaree, alternativ uneori cu constipația, însoțite de dureri intestinale, balonări, gaze, fermentație).

Când corpul are nevoie să curețe  excesul de mucus (toxine) de la nivel respirator, atunci secrețiile nazale, cele de la nivelul bronhiilor, ochilor, sau din urechi se intensifică. Dar fie că este vorba de rinită, sinuzită, faringită, amigdalită, bronșită, otită sau bronho-pneumonie (indiferent de numele dat de medicina alopată a zilelor noastre), acestea sunt doar modalități de autodetoxifiere. În sezonul rece, aceste simptome par că se agravează, întrucât frigul are o acțiune alcalină și intensifică eliminările de mucus.

Mucus și limfă toxică se pot elimina și la alte nivele. De exemplu la nivel urinar se manifestă prin infecții urinare sau usturimi. La nivelul pielii pot apare diverse erupții care pot merge de la simplele coșuri, până  la erupții extinse, îmbrăcând uneori aspect de alergii sau edeme urticariene.

Când căile naturale de eliminare (urină, scaun, transpirație) sunt blocate și corpul nu poate elimina reziduurile și toxinele pe nicăieri, pot apare manifestări intense precum dureri articulare sau dureri de cap foarte severe, tulburări de concentrare, oboseală cronică, creșteri în greutate, astm bronșic, psoriazis, depresie, dereglări hormonale, boli autoimune, ajungându-se chiar până la anumite forme de cancer. Însă, dacă organismul este ajutat să-și ”deschidă” una din căile de eliminare,  aceste manifestări se ameliorează evident.

Organismul are nevoie să fie sprijinit în toate eforturile sale de ”detoxifiere naturală”. Încercarea de a stopa cu medicamente aceste semne prin care corpul ne “vorbește” despre cât este de încărcat, ameliorează temporar, însă ceea ce se produce de fapt, este doar o “înecare” a organismului cu propriile lui toxine, pentru că medicamentele blochează și mai mult eliminările pe care corpul le face pentru a se curăța.

Poate te gândești că exagerez, că în corpul tău nu pot fi atâtea deșeuri, căci, poate ca și mine, consideri că duci un stil de viață sănătos, mănânci cum poți și știi tu mai bine, faci mișcare constant, nu iei medicamente în mod regulat, … poate nici nu fumezi, iar alcool consumi ocazional. De aceea, pentru a putea vedea, în mod obiectiv, realist, în ce stare se află corpul tău, îți descriu câteva semne ale unui corp încărcat cu toxine, aflat dincolo de posibilitățile lui de a se autocurăța. Această stare este  numită de terapeuți acidoză (acumulare de reziduuri acide în spațiile dintre celule datorită proastei filtrări a rinichilor, eliminării deficitare la nivel intestinal și stagnării limfatice).

La nivelul pielii, organul cu cea mai mare suprafață din corp, se văd cel mai devreme semnele acidozei: piele uscată (în ciuda cremelor hidratante pe care le folosești), ridată, lipsită de strălucire și elasticitate. Alunițele și petele de diverse culori reprezintă zone în care reziduuri de carbohidrați sau de proteine, imposibil de asimilat și greu de eliminat, sunt învelite în grăsime (pentru că sunt atât de acide încât ar “arde” pielea dacă ar fi eliminate prin transpirație) și stocate sub piele.

Bătăturile de la nivelul tălpilor, mirosul neplăcut al picioarelor, crăpăturile pielii călcâielor, dar și apariția ciupercilor între degete, sau pe talpă ne arată, de asemenea, o foarte mare toxicitate.

Pielea feței este printre cele mai afectate. Ridurile ”de expresie”, cearcănele, pleoapele umflate, buzele uscate și crăpate, erupțiile de toate felurile – toate arată nivelul de acidoză interior (dar și eliminarea defectuoasă de la nivelul tubului digestiv sau rinichilor).

Cearcănele de sub ochi sunt semnul afectării rinichilor în partea lor inferioară, zonă responsabilă cu drenajul. Erupțiile de la nivelul obrajilor (așa numita dermatită) ne indică că stomacul și intestinul, în prima lui porțiune, sunt zone cu un nivel foarte ridicat de aciditate.

Tot ce apare în jurul gurii și la nivelul buzelor (inclusiv erupțiile herpetice) înseamnă “probleme” de absorbție la nivelul intestinului subțire, precum și stagnarea deșeurilor la nivelul intestinului gros și proasta lor eliminare. Și cel mai adesea, trădează prezența paraziților intestinali.

Erupțiile din zona frunții și de pe pielea capului au o mare legătură cu vezica biliară, cu stagnarea fierii în ficat.

Practic, orice apare pe față arată starea de acidoză a sistemului digestiv /urinar (cele două sisteme importante de eliminare a toxinelor din organism).

Fețele multor oameni sunt deformate, buhăite, ”căzute”, ”boțite”, ”zbârcite” și îmbătrânite – trădând gradul profund de intoxicare al corpului lor.

“Dispariția” taliei prin formarea ”colăcelului” de grăsime la nivelul mijlocului, apariția depozitelor de grăsime pe burtă, pe coapse, pe fese, vergeturi, transpirație abundentă și mirositoare (mai ales la nivelul axilelor – unde se găsesc lanțuri ganglionare importante – sau a zonelor inghinale) sunt semne evidente ale prezenței toxinelor în număr mare în aceste zone.

Deșeurile acide acumulate la nivelul picioarelor determină umflarea gleznelor când stăm  mult în picioare, dureri la nivelul gambelor (ca o febră musculară) ori poate chiar  cârcei sau crampe.

Chiar și la copiii, datorită stilului tot mai haotic de viață și de alimentație, se întâlnește o acumulare de toxine în exces. Aceasta se poate  manifesta, uneori, prin dureri intense la nivelul oaselor – numite  eronat ”dureri de creștere”. De obicei se recomandă un surplus de calciu sau magneziu pentru aceste dureri. Aceasta funcționează de multe ori, pentru că atât calciul, cât și magneziul, neutralizează acizii, însă  prețul plătit este mare, vizibil în timp: nisip la nivelul rinichilor, sau diverse depuneri pe suprafața oaselor pentru că, atât calciu cât și magneziu, formează săruri care nu pot fi eliminate cu ușurință prin rinichi.

Și ochii ne „arată” starea de încărcare cu deșeuri cu care ne confruntăm. La nivelul irisului putem vedea toate organele corpului. Iridologia este o știință minunată prin care putem, printre altele, să evaluăm starea de ”curățenie” de la nivel fizic.

Toate tulburările de vedere, indiferent cum sunt ele ”diagnosticate” de medici (miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism, glaucom etc) sunt provocate de depozitele de limfă acidă din spatele globilor oculari. Uscăciunea, usturimile și ochii grei sunt semne clare ale acidozei limfatice a capului.

Despre toxine și toxicitate la nivelul corpului fizic ne este mai ușor să vorbim căci efectele lor sunt vizibile. Dar ce facem cu planurile mental și emoțional, cum ne dăm seama dacă și la nivelul lor suntem plini de “toxine”? Aici intervin instrumentele bazice din ȘCOALA MAESTRULUI INTERIOR, dintre care, cel mai la îndemână oricui și în orice moment este PREZENȚA. Prin Practica Prezenței, întorcându-ne cu atenția în interiorul nostru, ne putem identifica gândurile și modul în care gândim, ne putem conștientiza emoțiile distructive, pentru a le schimba.

Dacă ne simțim blocați în emoții care aparțin unui cu totul alt moment decât cel prezent – fie că este vorba de o emoție trăită cândva, în trecut și rememorată permanent, fie că este o emoție asociată unui eveniment care încă nu s-a petrecut, dar care generează o stare de frică de necunoscut, un sentiment de nesiguranță, putem vorbi de un mediu emoțional acid, toxic.

Un corp plin de toxine corespunde unor stări psihice grele, unor stări emoționale grele – de iritare, furie, frică, uneori de lipsa de orizonturi, sau de lipsa valorii personale, alteori de vinovăție, sau rușine.

O gândire compulsivă, critică și judecătoare, cumulată cu lipsa clarității mentale, cu lipsa creativității, ne arată existența unei acidități mentale. Prezența egoismului, a invidiei, a lăcomiei, a urii, dar și a rușinii și vinovăției, a fricii, sau tristeții sunt semnale că avem nevoie de o curățare psiho-emoțională. Căci schimbându-ne modul de a gândi despre noi înșine și despre existență, ne  schimbăm emoțiile și sentimentele, ne schimbăm energia și implicit și biologia ( trupul fizic). Corpul fizic  se transformă atunci când schimbăm ceva în lumea noastră lăuntrică.

În sens  invers, atunci când curățăm corpul fizic de ceea ce este stagnant, blocat, densificat, permitem energiei vitale, creatoare să circule liberă, să curgă prin noi. Prin detoxifiere scoatem din balastul energetic și permitem corpului să treacă pe un nivel de vibrație superior. Ne reconectăm cu divinitatea din noi. Ne aliniem cu o gândire constructivă ce generează valori și principii înalte de compasiune, recunoștință, bunătate, iubire.

Începutul acestor schimbări, sau continuarea lor, dacă obișnuiești deja să practici o igienă psiho-emoțională alături de o curățare constantă a corpului fizic, poate fi și pentru tine  Detox Retreat – Seva vieții.

Te invit cu drag să ne întâlnim în acest Loc Magic – Colina Lunii pentru un “refresh de primăvară, un super boost de vitalitate și energie, o purificare a întregului spațiu interior: mental, emoțional, energetic și fizic”

Gabriela

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii