Nașterea unui copil este, în același timp, nașterea unei mame. Este o transformare uriașă, nu numai fizică, ci și psihică, emoțională și relațională, o transformare de perspective și priorități. Întregul centru de greutate al vieții se schimbă. Femeia care intră în acest proces nu va mai fi niciodată la fel ca înainte. Acest proces nu este doar lapte și miere, și de multe ori travaliul emoțional este cu mult mai dificil decât cel fizic.
Încercările secrete ale femeilor care devin mame, dezvăluite
Acest travaliu emoțional, greu de descris, și mai greu de împărtășit, are un impact imens asupra vieții lăuntrice a femeii și ecouri, uneori de o magnitudine dramatică în dimensiunea relației cu sine și cu ceilalți, inclusiv în relația de cuplu.
Ce este mai frumos și mai înălțător decât să devii mamă?
Puține femei însă au un sprijin real în acest travaliu. Ele înfruntă stări psihice și emoționale complexe și necunoscute, tensionate și care par să răstoarne întreaga ordine cunoscută a lucrurilor. În acest timp ele se simt împinse să afișeze o imagine exterioară de fericire – ce este mai frumos și mai înălțător decât să devii mamă? Cultura noastră fie idealizează maternitatea, fie, cel mai adesea, privește momentele dificile prin prisma patologiei și a medicinei comerciale.
Vasăzică, proaspăta mamă are de ales între a fi diagnosticată cu o tulburare psihică post-natală sau a juca rolul de mamă fericită. Desigur, alege de-obicei varianta din urmă, chiar în timp ce se confruntă în interiorul său cu furtuni emoționale, cu întrebări, dileme și îndoieli dureroase. Ele se simt pierdute undeva între persoana care erau înainte de a da naștere și cea care consideră ele – și lumea înconjurătoare – că ar trebui să fie după ce au născut.
De multe ori ele sunt nevoite să ducă singure aceste furtuni interioare ale uneia dintre cele mai profunde transformări care se pot petrece în interiorul unei ființe umane. Ele nu pot să vorbească deschis despre aceste frământări căci riscă fie să fie judecate ca ”mame rele”, fie să li se pună o etichetă de ”depresie post natală” care explică totul dar nu rezolvă nimic. Neputând să vorbească deschis despre trăirile lor ambivalente, ele dezvoltă sentimente de vinovăție, crezând că este vina lor, că nu fac bine ce fac și că doar lor li se întâmplă aceste lucruri.
Trăim parcă într-un „mit al fericirii mamei ˮ
Cultura și lumea în care trăim par să fie încremenite într-un „mit al fericirii mamei ˮ care postulează că bucuria este emoția primară și omniprezentă a maternității și că viața de proaspătă mamă ar trebui să fie una fără îndoieli, incertitudini sau amărăciune. Acest mit a devenit însă foarte periculos pentru sănătatea psihică a femeilor.
Din fericire încă există în această lume și (câțiva) doctori care ignoră locurile comune ale maternității care dezvăluie pragurile psihologice prin care trece de cele mai multe ori o mamă, și vin în sprijinul său. Doctorițele americane Alexandra Sacks și Catherine Birndorf – nu e o coincidență că sunt femei! – afirmă că această dramă psihologică dar și socială atinge proporții uriașe. Ele au scris o carte revoluționară în care dezvăluie întreaga problematică a femeilor ce devin mame și vin cu soluții practice în ajutorul acestora.
Cartea se numește Ceea ce nimeni nu-ți spune și este scrisă după 30 de ani de experiență în însoțirea femeilor ce devin mame de către aceste două femei. Una este psihoterapeut și cealaltă psihiatru. Ele dezvăluie secretele de ordin psihologic și hormonal ce stau în spatele emoțiilor complicate și provocatoare pe care le trăiesc femeile în această perioadă importantă a vieții lor și afirmă că transformarea pe care o trăiesc acestea este mai traumatizantă și mai provocatoare decât pubertatea.
Într-o lume în care prejudecățile sociale și cutumele culturale pe de-o parte, iar medicina comercială pe cealaltă parte dețin supremația și adevărul absolut, iar femeile ce devin mame nu pot decât să se supună dureros, aceste două doctorițe de top din America vin cu un ghid practic care demolează locurile comune ale maternității și așează o nouă bază a normalității.
Mai multă stimă de sine și mai puțină vinovăție, mai puțină însingurare și izolare, mai multă apartenență și comuniune, mai puține locuri comune și șabloane, mai multă intimitate și adevăr, mai puțină extenuare și mai multă bucurie. O carte esențială pentru orice femeie care are experiența maternității și care are nevoie de eliberare din furtunile interioare inevitabile ale acesteia. Un must have pentru orice mamă care simte că mai e ceva dincolo de butaforia oficială a maternității.
Ceea ce nimeni nu-ți spune, pentru că iese din șabloane.
Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.