AmmaRa către Femeie » Călătoria Inimii Skip to content

AmmaRa către Femeie

Elena Francisc-Țurcanu

27 octombrie 2022

ammara

Sau… Înțelepciunea Vârstei

Femeie dragă

Indiferent care este practica ta zilnică, onoreaz-o și continuă să-ți oferi momente de ascultare atentă, întorcându-ți privirea înlăuntru. Întreabă-ți inima, întreabă-ți sufletul și apoi ascultă. Inima ta știe răspunsul. Sufletul tău, de asemenea.

Zilele trecute, într-un moment de ascultare lăuntrică în meditația mea matinală, aflându-mă în Sanctuarul Feminității din pădurea magică de pe Colina Lunii, mi-am întrebat inima:

Cum îmi pot onora, cu simplitate și înțelepciune, această etapă a vieții mele?

Am pus întrebarea și apoi am ascultat. Nuanțe diferite ale aceluiași răspuns au ieșit la suprafață. Răspunsul, în câteva cuvinte, îl împărtășesc acum cu tine:

Onoreaz-o cu încrederea în înțelepciunea trupului. Onoreaz-o păstrând vie credința care te călăuzește, mereu și mereu, ACASĂ.

Poate că sună prea simplist acum, însă, la momentul respectiv, mie nu mi s-a părut ceva ușor de digerat, căci aspectul holografic al acestui răspuns mi-a dat multe nuanțe asupra cărora încă mai reflectez și acum.

Pune-ți întrebări, femeie! Nu aștepta! De exemplu, vezi ce iese la suprafață când, tu însăți, îți pui aceeași întrebare pe care mi-am pus-o eu zilele trecute: cum îmi pot onora această etapă a vieții? Răspunsul care apare îți aparține. Are nuanțele tale unice. Învață să te asculți, din deschidere și cu sinceritate, punându-ți mereu întrebări.

De exemplu, a-mi urma, cu credință menținută vie, calea către ACASĂ, pentru mine înseamnă calitatea cu care îmi onorez puterea feminină creatoare, încrederea cu care-mi rostesc adevărul. Cel care este în acel moment căci și adevărul curge, se schimbă, are nuanțele sale… chiar dacă, uneori, a-l rosti poate să-i dezamăgească pe ceilalți sau poate să-mi distrugă imaginea de sine construită, cu grijă, în anii tinereții. Acel adevăr, de fapt, îmi arată că nu am nevoie de nicio imagine „construită cu grijă” dacă acum vreau să-mi trăiesc viața în simplitate și cu înțelepciunea potrivită vârstei. Am nevoie doar să fiu, în prezență, cu toate cele care sunt. Căci sunt și așa și așa, în permanentă curgere.

Poate că femeia înțeleaptă ce devenim, pe parcursul metamorfozei pasajului numit pre-menopauză este ceva unic fiecăreia dintre noi. Nu precum spun medicii: un sindrom, general, cu care etichetează fiecare femeie. Ajungerea la înțelepciune are însă o condiție. Aceea de a parcurge, cu Conștiență, acest pasaj. De a trece, cu încredere, prin POARTA către a doua jumătate a vieții noastre de femei – Menopauza.

Nu știu cum va fi pentru mine și cât va dura acest pasaj, prin marea Poartă, către Menopauză. Sunt doar mici semne, pentru moment. Încă mă bucur de fiecare menstră, acest Râu Roșu al Vieții. Și asta mă determină să continuu a împărtăși, cu cele ce vor să învețe despre puterea menstrei, Roata Ritmurilor Lunare.

Mereu îmi spun cât de minunat ar fi ca adolescentele, tinerele femei, să învețe din timp despre această „unealtă de putere creatoare – menstra”! De aceea, creez, la cerere, mici Rituri de Trecere pentru mame și adolescente, pentru tinere femei, pe tema Roata Ritmurilor Lunare.

Poate că această călătoria a mea, personală, prin pasajul numit pre-menopauză, către marea poartă, va dura ani sau poate va fi o trecere scurtă. Oricum va fi, sunt plină de recunoștință și onorez această etapă. Ca semn de recunoștință pentru femeile din Cercul Sacru Anam Cara, am creat un Rit de Trecere către „marea poartă”.

În Cercul Sacru Anam Cara, sunt femei minunate cu care, de ani de zile, explorez și trăiesc diferitele dimensiuni ale Principiului Feminin. Un Cerc Sacru pe care-l deschid, o dată pe an, pentru a primi în el și alte femei ce simt rezonanța cu această apartenență la un lut comun.

Și chiar dacă am explorat foarte mult de-a lungul anilor, împreună cu aceste femei, când am lansat către ele invitația la un Rit de Trecere către Menopauză, multe au avut o reținere. Au împărtășit că le sperie acest subiect.

Ce înseamnă pentru tine Menopauza? 

Indiferent în ce etapă te-ai afla acum, Menstră, pre-Menopauză, Menopauză, pune-ți această întrebare și ascultă, cu sinceritate, răspunsul. Poate că ai trăit, pre-menopauza fără s-o conștientizezi cu adevărat. Poate că te-ai lăsat diagnosticată, etichetată, de așa zilele autorități.  Poate că n-ai împărtășit cu nimeni despre ceea ce trăiești. Poate că nu ai onorat această trecere. Poate că te-ai bucurat că scapi de o „pacoste” – menstra, neștiind că ea este un mare dar și o unealtă de putere creatoare. Poate că … … completează tu aici.

Ca și femei, de-a lungul vieții, avem parte de 3 mari rituri de trecere:

Menstra. Maternitatea. Menopauza.

Poate că, dintre toate trei, Menopauza este cel mai semnificativ rit de trecere pentru sufletul nostru.

A traversa, conștient, pasajul pre-menopauză, a simți și a accepta metamorfoza, ne ajută să acceptăm sentimentele de haos și de nemulțumire, atât de prezente în această etapă a vieții. Coștiența asupra procesului ne ajută să înțelegem sentimentul de pierdere și nevoia de a tot curăța, a da drumul, a lăsa, a găsi un sens în ceea ce privește trecutul nostru și, mai ales, un sens mai profund vieții. Tot în acest pasaj trăim și o uriașă nevoie de a ne distila vechea identitate și a coagula una nouă.

Menopauza este o trecere, pentru noi femeile, către un sens al propriei autorități, de recăpătare a adevăratei puteri creatoare, de asumare a responsabilității propriei vieți, de conștientizare că există un scop vital în viață după menopauză, în ciuda a tot ceea ce cultura în care trăim ne-a învățat și a spus femeilor în vârstă să facă, să fie, să arate.

Menopauza este poarta către a doua jumătate a vieții noastre de femei.

La Menopauză facem o mega serioasă curățenie a casei, a templului nostru – corpul.

O campania de curățenie în care renunțăm la … vechituri de tot felul. Și asta și voi face, la modul foarte concret cu femeile din Cercul Sacru Anam Cara.

Tot despre această etapă, pre-menopauza, pare să fie în multe din sesiunile de însoțire individuală și de mentorat cu multele femei cu care lucrez acum. Însă, cel mai tare mi se pare faptul că sunt și unii dintre bărbații cu care lucrez în sesiunile individuale, care îmi pun întrebări pe tema asta. Îi simt sinceri dornici să-și înțeleagă mai bine soțiile sau iubitele care traversează acest pasaj, pre-menopauza, și să le însoțească și ei, în felul lor, într-un mod mai conștient. Deci, există speranță, dacă mai sunt și astfel de bărbați 😊

Am învățat multe, de-a lungul anilor, în diferitele mele formări și retreat-uri la care am participat în toate colțurile lumii, de la femei înțelepte, trecute ele însele prin această poartă. Însă, da, procesul este individual. Unic fiecăreia dintre noi. Deși, împreună, de multe ori, este mai ușor. 

Or fi ele aripile noastre diferite însă fiecare dintre noi putem zbura. Iar zborul împreună este fabulos.

Și, pentru mine, asta contează. Contează să împărtășim semnele, stările, emoțiile, în această călătorie în care au fost, înaintea noastră, atât de multe alte femei. Urme străvechi, ancestrale, chiar dacă experiența este unică fiecărei femei. A împărtăși ne ajută să accesăm un spațiu colectiv de înțelepciune feminină prin acest proces de renaștere la care ne invită pre-menopauza.

Ceea ce trăim acum, la nivel global, din punct de vedere al manipulării, nu susține trezirea principiului feminin. Însă, din fericire, nu este după cum vor cei care se agață, cu dinții și cu ghearele, de vechiul sistem patriarhal, un sistem al puterii și al lipsei de respect pentru Mama Pământ. 

Principiul Feminin s-a trezit deja și este prezent peste tot în lume.

Așa că, femeie dragă, nu pleca urechea la mesaje precum pre-menopauza este un început al declinului, al uscăciunii (acolo…jos..), al pierderii dorinței sexuale… FALS!

Dacă ești în această etapă a vieții, trecerea prin pasajul pre-menopauză, nu aluneca în a crede că este începutul declinului ci vezi această etapă precum o înflorire.

Cum îți găsești tu, femeie dragă, calea către al tău ACASĂ, către înțelepciunea trupului tău de femeie în această etapă a vieții tale în care te afli acum? Că mai ai sau nu menstra…

Pentru mine, „calea” este Practica Prezenței. Uneori, Prezență în Mișcare – Dansul Inimii, alteori prezență în meditație, în rugăciune. Prezență, pur și simplu. Prezență când sunt cu animalele, când mă plimb în pădure, când culeg ciuperci, când gătesc, când adun roșiile din Solar… PREZENȚA este cheia! Prezența este cea care mă ajută să-mi simt trupul și să mă simt ACASĂ în al meu corp de femeie. 

Prezență. Ascultare. Practica recunoștinței, chiar și când provocările sunt uriașe. Acceptarea a ceea ce este, așa cum este acum: părul care a albit, petele maronii de pe piele, riduri. Onorarea nevoii de solitudine, de tăcere, de lentoare dar și de o anumită mișcare ce respectă mușchii corpului…

Această etapă a vieții mele este și cu multă creație și bucurie născută din tot ce creez. Și mai este și despre a pune pe lista priorităților plăcerea. Despuind-o, însă, de conotațiile cu care a fost încărcată. Plăcere, acum, pentru mine este despre CE SUNT, clipă de clipă, este despre recunoașterea sursei din care vin și către care, iată, mă îndrept din nou… mai conștientă. 

Plăcere este despre a-l recunoaște pe Dumnezeu în toți ceilalți și tot ceea ce mă înconjoară. Plăcerea nu mai vine din productivitate sau din eficiență sau din recunoaștere din exterior ci este despre propria-mi recunoaștere a divinității prezentă și-n lutul trupului meu de femeie. Plăcerea ia multe forme acum pentru mine. Aș putea face o listă foarte lungă.

Răspunsul pe care l-am primit, zilele trecute, la întrebarea pusă sufletului meu:
Onoreaz-o cu încrederea în înțelepciunea trupului. Onoreaz-o păstrând vie credința care te călăuzește, mereu și mereu, ACASĂ.

Poate că acest ACASĂ este, de fapt, despre iubirea de sine. Este despre o privire proaspătă asupra mea. Este despre a renunța la efortul de a face lucrurile să fie într-un anumit fel ci de a le lăsa să fie… Poate că acest ACASĂ este și despre acest loc minunat în care ne avem, eu și al meu iubit, Casa. Când nu mai eliberăm, lună de lună, acei hormoni numiți: ai-grijă-de-toți-și-toate-pune-i-mereu-întotdeauna-tot timpul – pe toți ceilalți-înaintea ta … poate că doar atunci ne este mai ușor să vedem, cu privire proaspătă, Calea către inima noastră și să recunoaștem chemarea sufletului. 

Și așa cum văd eu acum, cu această privirea proaspătă, asta este o dovadă de înțelepciune.

Cu această înțelepciune însoțesc femeile ce vin către mine acum și cer fie sesiuni individuale fie retreat-uri personalizate, fie rituri de trecere. Femei ce au obosit să fie conduse de presiune și sunt, în sfârșit, deschise și pregătite, să fie conduse de … plăcere.

Onorând femeia din tine și plăcerea mea de a te însoți pe Calea către al tău ACASĂ, te primesc, mereu cu drag, de chemarea sufletului tău te mână către mine.

AmmaRa

Anam Cara Retreat Magic de Sânziene – ediție înnoitoare – căci aniversăm 9 ani în vara lui 2023

Nu este nici un comentariu încă, fii tu primul.


Adaugă un comentariu

Newsletter

Abonează-te la newsletter și primești un cupon de reducere de 10% pentru prima ta comandă pe site-ul Călătoria Inimii